Computer speurt naar eenzame bejaarden

thinkstock
Het OCMW van Knokke-Heist gaat met een revolutionair computersysteem op zoek naar eenzame senioren, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard donderdag. Een telefonist belt alleenstaande 65-plussers op, de meeluisterende computer geeft meteen aan of er eenzaamheid dreigt.

"Tuurlijk, mijn kind, met mij gaat alles goed." Een bejaarde kan het zo zeggen, en tegelijk misschien het omgekeerde bedoelen. In Knokke-Heist experimenteren ze in het project Mi.Babbel met algoritmes en artificiële intelligentie om die verborgen of verzwegen eenzaamheid en isolement bij bejaarden op te sporen.

Het OCMW heeft er vijftig alleenstaande 65-plussers gecontacteerd met de vraag of het bedrijf Sebeco hen op gezette tijdstippen mag contacteren. Elke week krijgen ze dan een telefoontje om te vragen hoe het gaat.

"Schat aan informatie"

Intussen analyseert de computer ook het stemgeluid. "Daaruit kan je een schat aan informatie halen. Uit vorige onderzoeken blijkt dat je met zeventig procent zekerheid kan zeggen of iemand verveeld, gelukkig of kwaad is op basis van zijn stemgebruik", zegt Kris Demuynck, professor spraak- en audioverwerking aan de UGent, dat het systeem uitdokterde. Al die telefoongegevens leveren dan een groen, oranje of rood rapport op. "Bij rood is onmiddellijke hulp vereist", zegt Walry.

Behalve het experiment in Knokke-Heist zijn er ook tests in Aalst, en verschillende andere OCMW's tonen ook interesse.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan fransaert

  dat iemand hen 1 x per week contacteert vind ik een prima idee al was het maar om te zien hoe het met hen gesteld is in deze individualistische maatschappij is dit meer dan nodig niet iedere oudere heeft familie om te controleren of alles goed gaat.

 • Hilde Eykens

  Waarom alleen bij 65 plussers , denk dat er heel veel jongere mensen met eenzaamheid te kampen hebben, kijk maar eens naar de statistieken over zelfdoding.

 • dirk driessens

  Dat is er dus mis met onze maatschappij se !! Een computer speurt achter eenzame mensen mooier geformuleerd kan het niet !!

 • patrick morel

  Er zijn meer eenzame jongeren dan je zou denken, van velen is hun beste vriend/gezelschap, dat schermpje. Als ze tussen vrienden zitten kunnen ze er nog hun ogen niet van houden.

 • paul van de velde

  Het is een prima initiatief dat voor veel bejaarden welkom is. Zelfs een beetje peptalk kan helpen om hen nieuwe initiatieven te laten nemen, bvb club of samenkomsten.