Compensatie tot 27 euro per dag en per kind voor kinderopvang

Repro BVDH
Onthaalouders en crèches krijgen een vergoeding tussen de 17,5 euro en 27 euro per dag en per kind om hun inkomensverlies te compenseren. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bekendgemaakt.

De Vlaamse regering heeft beslist de kinderopvang open te houden, in de eerste plaats voor ouders uit essentiële beroepen (bv. zorg) en voor kinderen uit kwetsbare thuissituaties.

De regering besliste ook al dat ouders niet moeten betalen wanneer hun kind niet naar de opvang gaat in de periode van de coronamaatregelen (minstens tot 5 april). Die afwezigheden tellen niet mee als 'respijtdagen'. Dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de kinderopvanginitiatieven zelf. Zij blijven met kosten zitten, maar zien hun inkomsten wel dalen. Daarom beloofde de regering al om de verliezen te compenseren.

"Het is niet meer dan terecht en logisch, dat we hen hiervoor compenseren", zegt minister van Welzijn Wouter Beke. De CD&V-minister heeft een compensatieregeling klaar. Voor de opvanginiatieven komt er een compensatiebedrag per afwezigheidsdag. Dat bedrag zelf is afhankelijk van het type opvang en gaat van 17,5 euro voor bepaalde gezinsopvanginitiatieven (de vroegere onthaalouders) tot maximaal 27 euro per dag in de groepsopvanginitiatieven (crèches) die werken met een vrije prijs. Voor een halve opvangdag krijgen de initiatieven 60 procent van de compensatie.

Naast de compensatieregeling heeft de Vlaamse regering ook beslist om bijkomend 10,6 miljoen euro te investeren in de verdere gelijkschakeling van de subsidies in de kinderopvang.

LEES OOK

Examens mogen, maar moeten niet: de onderwijsminister en experts verduidelijken hoe het verder moet met dit schooljaar (+)
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • frederik saverien

  Al wat onder de bevoegdheid van de CD&V- is word altijd goed betaald zoals onthaal gezinnen van de jeugdzorg daar ontvangen ze 1000,00 euro per kind in de maand de belgen zullen wel werken en de ministers kunnen ons geld met veel lof buitensmijten.

 • Rudy Raes

  Meer dan terecht als je ziet wat economisch werklozen krijgen is dit een peuleschil en het kan perfect gecontroleerd worden want ook onthaalouders werken nu verplicht elektronisch voor de aanwezigheden .

 • Havoc Vandamme

  eens updatje voor sommigen , onthaalouder krijgt geen pensioen , geen uitkering (stempelen),geen maand elektr. en gas gratis en had dus geen inkomen maw 0.0 euro.indien geen kinderen (want veel met kinderen zijn thuis 70pct betaald.Ook moeten ze 11uur per dag verplicht open zijn . Dus meer dan terecht vind ik.Ze nemen ook risici om dagelijks veel volk over de vloer te krijgen wat in deze tijden geen cadeau is in verband met besmetting voor eigen gezin , zoals alle mensen in de zorg .

 • Katia Blancmont

  Premies en compensaties swingen de pan uit. Plots is er geld voor alles en nog wat. De belastingbetaler zorgt later wel voor de recup van dat alles.

 • Gilbert Geldof

  CD&V is ondanks de crisis al in verkiezingsmodus. Min. Muylle die 4000 euro geeft per gesloten zelfstandige, Beke die nu ook al met geld smijt. Het kan niet op! Demir (N-VA) met de energiefactuur. Eén groep blijft weer in de kou staan ... de gepensioneerden. Of toch niet, die mogen/moeten zo vlug mogelijk het virus op doen en sterven zodat ze minder geld kosten.