Communicatiebureau hielp De Pauw bij videoboodschap: "Maar valse Twitteraccounts? Niks mee te maken"

Bart De Pauw in het VTM Nieuws afgelopen vrijdag.
VTM Bart De Pauw in het VTM Nieuws afgelopen vrijdag.
"Wij hebben niets te maken met de verdachte accounts op de microblogsite Twitter die steunberichten voor #BartDePauw verzenden. Meer zelfs, dit is onethisch en onkies om te doen. Wij zien dit niet als een vorm van crisiscommunicatie. Ook al adviseren wij Bart De Pauw, wij zouden nooit aanraden om zoiets te doen." Dat heeft Eveline De Ridder van communicatiebureau Whyte aan Belga verklaard.

Eerder had social media creative Kenny Vermeulen in De Standaard gewezen op het bestaan van zogenaamde "verdachte accounts" die het allemaal voor De Pauw opnamen.

"Ik ben er toevallig en beroepsmatig achter gekomen dat er meerdere accounts bestaan die een leeg profiel hebben en waar geen foto van terug te vinden is. Ze tweeten op een professionele manier met de hashtag #BartDePauw en bevatten ofwel een neutrale of een positieve boodschap voor De Pauw. Het is ook het enige onderwerp waarover ze getweet hebben. En er staat geen enkele taalfout of andere imperfectie in, wat je toch vaak bij beginnende accounts aantreft", aldus Vermeulen.

Niet eerste keer

Volgens Vermeulen is het niet de eerste keer dat zo een manier van gecoördineerd communiceren via Twitter gebeurt. "Ook rond de komst van het Eurostadion is het me opgevallen dat er accounts waren die enkel als doel hadden om stemming te maken tegen het oude en voor een nieuw stadion", aldus Vermeulen. 

Whyte is ook het bureau dat achter de 'spontane' video zit die De Pauw donderdagavond online zette, nadat hij van de VRT had vernomen dat de samenwerking werd stopgezet. De tv-maker pakte de openbare omroep daar duidelijk mee in snelheid en kon zo de toon zetten in het publieke debat. 
86 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  Dat communicatiebureau zal toch dringend moeten kijken of ze niet beter andere medewerkers in dienst nemen. Ze worden ingehuurd om aan damage control ofte schadebeperking te doen en ze doen totaal het omgekeerde. Net alsof de brandweer een uitslaande brand zou gaan blussen met benzine.

 • Ricci Latte

  Het staat als een paal boven water dat Bart wat uitgespookt heeft dat niet strookt met wat een "normaal mens" doet... hij heeft nog eens macht ook en zit in de media, wat alles nog eens 10 keer gevaarlijker maakt. En zij die zeggen "denk eens aan zijn vrouw en kinderen"... dat had Bart moeten doen vooraleer hij zijn berichtjes verstuurde !!! Logica is logica denk ik dan... ziekelijke gast !!!

 • Vera Verschueren

  Het lijkt me dat hij de media wilde voor zijn door zelf eerst iets in de publieke arena te gooien. Wij moeten niet uit het oog verliezen dat hij een doorwinterd icoon is in de mediawereld en een acteur.

 • Luc Peeters

  Heel raar dat de slachtoffers nu bekeken worden op sociale media als de schuldigen die maar hun mond moesten houden,, omdat de 'speelse' BV De Pauw toch zo een erg 'sympathiek' persoon is, die de mensen amuseert op zondagavond.

 • James Willebroek

  An er is een heksenjacht naar anonieme beschuldigingen, zolang ze geen officiële rechtszaak starten zijn ze geen slachtoffer maar gewoon anonieme beschuldigingen. Omgekeerd BDP wordt niet als dader bevonden zolang er geen uitspraak is van een rechter. Doordat BDP dit zelf de media heeft ingesleept is men verontwaardigd wat de macht van anonieme beschuldigingen zijn.