Communautaire rel bedreigt hervorming Vlaamse rijopleiding

belga
Federaal minister van Mobiliteit Francois Bellot stapt naar de Raad van State omdat de Vlaamse hervorming van de rijopleiding ook aan het voorlopig rijbewijs raakt. Dat meldt De Standaard vandaag.

"Met de rijopleiding doet Vlaanderen wat het wil, maar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) raakt met zijn hervorming ook aan het voorlopig rijbewijs. Dat is federale materie', zo verluidt bij het kabinet-Bellot.

Op 1 oktober moet in Vlaanderen een vernieuwde rijopleiding van start gaan. Een van de veranderingen is dat ouders die hun kinderen leren rijden een korte opleiding moeten volgen. Dat ze die opleiding hebben gehad, moeten toekomstige chauffeurs bewijzen wanneer ze bij de gemeente een voorlopig rijbewijs gaan afhalen.

Drie adviezen
Daar wringt voor Bellot het schoentje. "Op die manier stelt Vlaanderen eigen voorwaarden voor de aflevering van het rijbewijs. De Raad van State heeft eerder in drie adviezen al duidelijk laten verstaan dat dit uitsluitend federale materie is. Voor je het weet, zijn er in België drie soorten voorlopig rijbewijs in omloop."

Absurdistan
Weyts reageert geprikkeld. "Dit lijkt wel Absurdistan", zegt hij. "Wat heeft de bevolking hier aan? Waarom heeft de partij van minister Bellot de zesde staatshervorming goedgekeurd, als ze nu telkens naar de Raad van State stapt als ik gebruik maak van bevoegdheden die mij zijn toegewezen?"
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • H A

  Weyts is een dikke nul als minister, zo simpel is het. Hij heeft absoluut geen voeling meer met hét hedendaags gebeuren. Veiligheid primeert ook bij mij, maar hij moet de oorzaken aanpakken! De voorrangsregels en niet altijd maar de snelheden.

 • Frits Vandenberge

  Bellot zou beter de federale wet aanpassen. Wat Weyts hier doet komt de verkeersveiligheid ten goede.

 • jean petermans

  Dit heeft men eraan: Wetten moeten nageleefd worden, ook en zeker door politici

 • peggy peeters

  De rijbewijs op de foto is van scharebeek, is dat toeval??

 • G DG

  Weyts heeft gelijk, alles wat verkeer en infrastructuur betreft moet federaal geregeld worden. Anders krijg je de knoeiboel die het nu is. Dat Weyts maar gaat doppen of fietsenstallingen gaat inhuldigen.