Communautaire experts N-VA zien herfederalisering niet zitten

Professor staatsrecht Hendrik Vuye.
Imagedesk Professor staatsrecht Hendrik Vuye.
"Die internationale kritiek op ons land komt ons goed uit. Ook wij pleiten voor meer efficiënte instellingen." Dat zeggen Hendrik Vuye en Veerle Wouters, de communautaire experts van N-VA, vandaag in De Standaard. De oplossing is volgens hen evenwel geen herfederalisering. "Dan raken we helemaal geblokkeerd."

N-VA-voorzitter Bart De Wever belastte Wouters en Vuye met een institutioneel project, dat de naam 'Objectief V' kreeg. Het Studiecentrum Confederalisme moet tegen de verkiezingen van 2019 het pad effenen voor nieuwe stappen in de staatshervorming en dossiers voorbereiden voor de partij.

Efficiënt overheidsbeheer
"Confederalisme is uiter­aard de doelstelling. Wij gaan voor efficiënt overheidsbeheer, het beëindigen van de politieke blokkades en voor financiële ver­antwoordelijkheid", zegt Hendrik Vuye. "Het resultaat moet een nieuwe manier van denken zijn. Niet lan­ger eindeloze onderhandelingen in afgelegen kastelen over brokjes en beetjes van bevoegdheden. De deelstaten moeten samenkomen en zelf beslissen wat ze nog samen willen doen en wat niet."

Failed state
Vuye en Wouters sluiten zich aan bij de internationale kritiek dat België een 'failed state' is. "Ik ga niet beweren dat Bel­gië op Somalië lijkt, of iets derge­lijks", aldus Vuye. "Maar als je op het punt komt dat geen enkele minister nog een beslissing kan nemen zonder overleg met een collega op de an­dere beleidsniveaus, lijken we in­derdaad op een 'failed state'."