Commotie rond fotoshoots met dolfijnen in Boudewijn Seapark: “Pure marteling voor deze gevoelige dieren”

Boudewijn Seapark lanceerde deze week een fotoshoot met dolfijnen als Valentijnstip.
Facebook Boudewijn Seapark lanceerde deze week een fotoshoot met dolfijnen als Valentijnstip.
Er is commotie ontstaan rond een Facebookbericht van Boudewijn Seapark dat fotoshoots met dolfijnen aanprees, als Valentijnstip. Oud-gemeenteraadslid Sammy Roelant dringt aan om een proces-verbaal te laten opstellen. Ook de stad Brugge bekijkt of er acties kunnen ondernomen worden.

Boudewijn Seapark zette het bericht eerder deze week op Facebook. De reacties waren, zacht uitgedrukt, heel gemengd en het bericht verdween korte tijd later. "We laten niet toe dat onze Facebookpagina een kanaal wordt om mensen lastig te vallen. De vele mensen die positief reageerden op het berichtje over op de foto gaan met een dolfijn, werden gisteren rechtstreeks aangevallen. En dit willen we uiteraard niet", aldus Geertrui Quaghebeur van Boudewijn Seapark.

Het bericht is verwijderd, maar iedereen die wenst kan nog altijd op de foto met een dolfijn voor 100 euro. "Het bericht was geen Valentijnsactie of -promotie. We posten regelmatig dingen over het park alsook over de zaken die we aanbieden. We bieden dit al heel lang aan. Het was een informatief berichtje dat je bij ons op de foto kan met een dolfijn en dat dit een leuke tip is als Valentijnscadeautje.”

Ook op Twitter zorgt de actie voor kwade reacties. “Wanneer stopt dit? Pure marteling voor deze gevoelige intelligente dieren! Middeleeuws entertainment, jakkes!! Sluit het dolfinarium ASAP aub”, tweette iemand.

Dolfijnen zijn gevoeliger voor aanrakingen dan mensen. Ook vanuit veiligheidsoogpunt is dit geen goed idee

Sammy Roelant

Oud-gemeenteraadslid Sammy Roelant reageerde onthutst en vroeg luidop of de politie geen proces-verbaal kan opmaken voor dierenmishandeling. Hij schreef ook een brief aan bevoegd schepen Mathijs Goderis (sp.a). “Dolfijnen zijn immers gevoeliger voor aanrakingen dan mensen. Aanrakingen brengen ook risico's voor huidbeschadiging mee en bovendien wordt het strekken om aan te raken van nature als een bedreigende aanval gezien, dus ook vanuit het veiligheidsoogpunt is dit geen goed idee.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Circusacts stoppen

Schepen Goderis had de actie ook gezien. "Ook ik was gechoqueerd. Dit is niet meer te verantwoorden. Het park valt onder de wet rond de erkenning van dierentuinen uit 1998 die aanraadt om contact te vermijden, tenzij voor een beperkte periode en onder toezicht. Maar er komt een nieuwe wet aan", aldus Goderis. "De argumenten die Roelant aangeeft kloppen en zijn ook al ruim wetenschappelijk beschreven. We kijken welke stappen we kunnen ondernemen, met onze diensten, door vaststellingen te doen, door overleg met Boudewijn Seapark en we hebben ook contact met de Vlaamse Departement Leefmilieu.” 

“De politie kunnen we enkel inschakelen bij dringende en ernstige verwaarlozing of mishandeling", aldus Goderis die vindt dat Boudewijn Seapark moet evolueren naar een soort marien centrum. "Ik pleit niet voor de afschaffing, wel voor een stop op dit soort circusacts", besluit hij.

Facebook45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Louis Dedenker

  Verleden jaar kwam er op zee tijdens werkzaamheden een tuimelaar recht naar ons en is 2uur bij onze zodiac gebleven, we hebben gefilmd, foto's genomen,springen, duikje en opeens was hij weg. Dus die stress is larie.

 • PIETER ROGIERS

  @sven: ik pleit voor een verbod op dierenrechtenorganisaties die met eenzijdige en ongenuanceerde prietpraat alle gebruik van dieren door de mens trachten te verbieden en die bovendien fortuinen vergaren door donaties en testamentschenkingen. Vraag de miljoenenjaarrekening/balans van bv Gaia maar eens op!

 • Gilbert Van Leeuwen

  Zeezoogdieren horen helemaal niet thuis in gevangenschap, hun levensverwachting is veel korter dan in de natuur. De kweek lukt ook niet schitterend, dus bijna alle dieren komen uit de natuur. In de VS zijn al gestopt met nieuwe orka's.

 • Roos Desreveaux

  Het is niet de 1ste keer dat het dolfinarium zo noemen wij het in brugge toch, eerst vanwege de te kleine bassins, er zijn ook verschillende babydolfijnen gestorven,in de vrije natuur gebeurt dat zelden.en wees maar zeker dat die dieren dat niet leuk vinden al die domme kunstjes leren.ik ben 1 x beroepshalve naar de show geweest met kids, wansmakelijk en dierenmishandeling.het is een circus met dieren.

 • joannes Roderigas

  heb wel andere ervaringen met dolfijnen, in de buurt van torrevieja ( costa Blanca ) ga ik regelmatig in zee met de dolfijnen zwemmen en zij houden er van, wat haalt men zich dan in het hoofd dat ze afzien? zij doen dit graag.