Commissie wil onderzoek naar moord op communist Lahaut

De commissie Justitie van de Senaat heeft unaniem ingestemd met het voorstel van resolutie van Pol Van Den Driessche (CD&V) voor een wetenschappelijk onderzoek naar de moord op de Belgische communist Julien Lahaut. Dat onderzoek zou twee jaar duren.

'Vive la république'
Op 18 augustus 1950 werd de voorzitter van de toenmalige communistische partij, Julien Lahaut, vermoord. Hij zou vermoord zijn omdat hij in het parlement 'Vive la république' had geroepen tijdens de eedaflegging van koning Boudewijn. Het gerechtelijk onderzoek naar de moord leverde niets op, maar intussen kwamen nieuwe feiten en getuigenissen aan het licht en volgde ook een bekentenis.

Twee jaar
Het onderzoek zou worden uitgevoerd door het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (Soma), dat ook de rol van de overheid bij de Jodenvervolging in ons land onderzocht. Van Den Driessche hoopt dat de resolutie nog deze week in de plenaire zitting kan behandeld worden, zodat de regering in het voorjaar een wetsontwerp kan uitwerken en de nodige middelen vrijmaken voor het onderzoek, dat twee jaar zou duren. (belga/sam)

Julien Lahaut
UNKNOWN Julien Lahaut