Commissie Onderwijs neemt probleem van lerarentekort onder de loep: “Vanaf 2021 meer dan 6.000 extra studenten nodig”

Getty Images/Cultura RF
De commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement gaat een hoorzitting of gedachtewisseling organiseren over de problematiek van het lerarentekort in Vlaanderen. Dat heeft de commissie afgesproken op aangeven van Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (sp.a). 

Vlaanderen kampt met een lerarentekort dat nijpender dreigt te worden. Tot 2024 zijn er in Vlaanderen jaarlijks 5.000 tot 7.000 nieuwe leerkrachten nodig, zo bleek eerder al. De nieuwe Vlaamse regering wil dat probleem aanpakken. Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) wil dat onder meer doen door de aantrekkelijkheid van het beroep te verhogen en de waardering voor leerkrachten te versterken.

Op voorstel van Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (sp.a) gaat ook de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement de zaak mee onder de loep nemen. Vandenberghe: "Als we enkel rekenen op de lerarenopleiding zijn er vanaf 2021 meer dan 6.000 extra studenten nodig in de lerarenopleiding. Dit wordt sowieso een helse opdracht en het lijkt ons opportuun om de krachten van het parlement en het onderwijswerkveld te bundelen en dit gezamenlijk aan te pakken. Daarom vragen wij een hoorzitting om een correct beeld te verkrijgen van de problematiek en om bestaande en nieuwe voorstellen te bespreken".
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Noël Claes

  10 jaar te laat. Dank u ministers. Zoals op elk werkniveau wordt er altijd te laat gereageerd. Men weet al 60 jaar dat er een pensioenboom komt. Blijf maar slapen ministers het komt wel goed. Werken tot in de kist. Dank u.

 • Marc Faes

  Lang leve Crevits met al haar hervormingen. Over een paar jaar vinden ze niemand meer. Studenten zitten niet meer op hun plaats. Een berg papierwerk als je ze wel op de juiste plaats wil krijgen. Zijn ze niet geslaagd dan zal de beroepscommissie er wel voor zorgen dat ze slagen. Alle beroepsfierheid is de laatste jaren de vuilbak ingekieperd. Doe daar eerst iets aan want beroepsfierheid is de basis om leerkrachten gemotiveerd te houden.

 • willems michel

  Ik begin me stilaan af te vragen wat men in zo'n commissie doet. Worden daar echt kleuterleidsters, onderwijzers en regenten gevraagt naar hun mening of zijn het enkel universitairen die daar zitten en de waarheid in pacht hebben. Na al die jaren is er nog steeds nietv de juiste oplossing.

 • DIRK RASSCHAERT

  Het waren toch leraren die ze zochten ? Dit is het resultaat van tien jaar geleden de jongeren af te raden om leraar te worden omdat er toen "teveel" waren. Herkenbaar bij de IT-ers blijkbaar !?