Commissariaat verwerpt asielaanvraag van moordenaar Belgische para's in Rwanda

Bernard Ntuyahaga op de laatste dag van zijn proces in Brussel in juli 2007. Hij werd door het hof van assisen tot 20 jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in de moord op tien Belgische para's in Kigali in 1994.
BELGA Bernard Ntuyahaga op de laatste dag van zijn proces in Brussel in juli 2007. Hij werd door het hof van assisen tot 20 jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in de moord op tien Belgische para's in Kigali in 1994.
Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) heeft maandag de asielaanvraag verworpen van Bernard Ntuyahaga. Dat meldt La Dernière Heure vandaag. De Rwandees werd in 2007 door het hof van assisen tot 20 jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in de moord op tien Belgische para's in Kigali in 1994.

Ntuyahaga heeft zijn straf uitgezeten en verblijft sinds juni in het gesloten centrum in Steenokkerzeel. Hij bevestigde aan La Dernière Heure dat zijn aanvraag werd afgewezen, naar eigen zeggen op basis van het VN-Vluchtelingenverdrag. Dat biedt de mogelijkheid om mensen die ernstige misdrijven hebben begaan, uit te sluiten van het vluchtelingenstatuut.

Ntuyahaga zegt dat hij beroep zal aantekenen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen.

In principe zou de ex-majoor nu uitgewezen moeten worden naar Rwanda. Hij vreest naar eigen zeggen dat hij daar zal worden vermoord. Ntuyahaga had eerder gezegd naar Denemarken te willen gaan, waar familieleden wonen.
38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  Afzetten in de kazerne van de para’s.

 • andre van de wege

  maar normaal zeker.

 • Haverbeke Vincent

  in de hoop dat Kagame van hem een beter mens zal maken.

 • FRANCIS vanoverschelde

  Hij kan met de boot komen

 • Francis Algoet

  lef? understatement!