Commentatoren hard voor Schauvliege én haar partij: “CD&V heeft linkse en rechtse smoel. En als die naar elkaar lonken, kijken ze scheel”

BELGA
Daags na het ontslag van Vlaams minister Joke Schauvliege zijn de commentatoren in de Vlaamse kranten hard voor de politica. Ook haar partij CD&V moet het ontgelden. Een bloemlezing.

Het dossier-Schauvliege confronteert de christendemocraten met hun bestaansreden, stelt Jan Segers in Het Laatste Nieuws. “Een halve eeuw lang ging CVP/CD&V er prat op dat ze de harmonieuze synthese was van ogenschijnlijk botsende belangen tussen links en rechts, vakbonden en werkgevers, tussen progressief en conservatief. Het probleem van CD&V is niet dat de partij geen smoel heeft. Het probleem is dat ze er twee heeft. Een linkse en een rechtse smoel. En als die naar elkaar lonken, kijken ze scheel. Dat is geen zicht. En geen vooruitzicht.”

Liesbeth Van Impe wijst er in Het Nieuwsblad onder de kop 'Oranje knipperlicht' op dat Schauvliege met "een compleet verzonnen verwijzing naar de Staatsveiligheid, vele bruggen te ver is gegaan.” Van Impe heeft het over een 'Trumpiaans manoeuvre' rond een halfbakken complot waarmee ze haar partij ondermijnde die zich als het redelijke centrum wil opwerpen. "De knipperlichten bij CD&V staan intussen echt wel op oranje. Terwijl Groen en N-VA vrolijk het hele veld aan het bezetten zijn, is het voor de klassieke partijen zoeken naar een eigen plekje in het spotlicht."

Minister van Valse Zaken

In De Standaard is hoofdredacteur Karel Verhoeven in 'minister van Valse Zaken' scherp. "Dat leugentje over de Staatsveiligheid was dom genoeg, maar wat Joke Schauvliege nekte, waren haar persoonlijke voornaamwoorden. 'We' en 'wij', zei ze, naast de drietand van het Algemeen Boerensyndicaat. Leunend op sterke boerenschouders kon ze kwaad spreken over haar tegenstrevers, die klimaatmarsers. Voor één keer leek ze publiek te zeggen wat ze echt dacht. Wat haar natuurlijk ontmaskerde als een minister van Valse Zaken". 

Wat Joke Schauvliege nekte, waren haar persoonlijke voornaamwoorden. 'We' en 'wij', zei ze, naast de drietand van het Algemeen Boerensyndicaat

Voor Verhoeven bleef ze "de minister van belangen, die van de grootschalige landbouw, op wie de Boerenbond rekende. Nooit groeide ze uit tot gezagsvolle politica die gaat staan voor het algemeen belang." Dat de brave plattelandse Schauvliege tegen die keurige politiek zondigt, treft de partij in de buik, klinkt het. 

Dat minister Joke Schauvliege vroeg of laat in de problemen zou komen, stond in de sterren geschreven, schrijft Liliana Casagrande in Het Belang van Limburg. "Ze heeft eigenlijk al veel dossiers overleefd: de boskaart, de vergunning om het Essersbos te kappen, het statiegeld, het afvalplan,... Maar deze week kwamen daar nog eens duizenden sms'en en mails bovenop. Die waren er te veel aan. Uiteindelijk struikelde ze niet over een bos of een stort, wel over een leugen."

BELGA

CVP-machtsmachine

In De Morgen legt hoofdredacteur Bart Eeckhout de link naar CVP-land. "Schauvliege heeft in haar ministeriële loopbaan velen teleurgesteld. Maar haar achterban nooit. Redelijk schaamteloos heeft ze in haar ministeriële loopbaan op Leefmilieu én Landbouw altijd de belangen van de grote landbouworganisaties vooropgezet. Ze beklemtoont dat de landbouw, dankzij haar, niet te lijden zal hebben van de zogenaamde betonstop. Een cliëntelistische doodschop voor het eigen beleid." De loyale Schauvliege was alleen maar de minister die de partij wou dat ze was. "Recentelijk hult CD&V zich in een jonger, progressiever, groeniger kleedje. Een dun kleedje, blijkt nu. Diep in het hart blijft CD&V nog altijd dezelfde CVP-machtsmachine. Nergens zie je dat zo pijnlijk helder als in het bewust gesaboteerde Vlaamse milieu-non-beleid van de voorbije tien jaar."

Iemand die vorige keer 55.000 stemmen haalde, laat je niet zomaar vallen met verkiezingen in zicht. Dat is een vorm van opportunisme die in de politiek wel vaker voorkomt. En die tenminste één voordeel biedt: dat de kiezer het laatste woord krijgt

"Het ontslag van Schauvliege is terecht omdat ze ofwel morste met uiterst discrete info, ofwel gewoon heeft gelogen. Maar wie denkt dat het nu plots makkelijker zal worden om landbouw en natuur te verzoenen - zoals Schauvliege probeerde - of klimaat te laten rijmen op koopkracht, vergist zich", besluit het commentaar van Bart Haeck in De Tijd. Ondanks de groeiende consensus over meer klimaatambitie valt het op dat nog altijd niemand durft te zeggen wat het zal kosten aan de consument, de werknemer of de belastingbetaler, stipt Haeck aan.

Opportunisme

Ook tranen overtuigen niet, concludeert Dirk Hendrickx in Gazet van Antwerpen. "Schauvliege zat als Vlaams klimaatminister al langer in het oog van de storm die de klimaatbeweging heeft ontketend. Maar dat ze haar toespraak voor het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) nu afdoet als een gevolg van al die commotie, dat slaat nergens op. Toch blijft Schauvliege lijsttrekker. Iemand die vorige keer 55.000 stemmen haalde, laat je niet zomaar vallen met verkiezingen in zicht. Dat is een vorm van opportunisme die in de politiek wel vaker voorkomt. En die tenminste één voordeel biedt: dat de kiezer het laatste woord krijgt.”

Bekijk ook:
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  Waarom neemt Peeters nooit ontslag. Hij heeft de mensen veel meer belogen en bedrogen met Belfius . En hij lacht er nog mee ook. Hoe is dit mogelijk.

 • Rudi De Groof

  De samenleving wordt steeds radicaler. De centrumgedachte van de CD&V heeft plaats moeten maken voor meer extreem gedachtengoed. Het milieu, migratie, kernergie, de EU, Islam, .... noem maar op. Iedereen heeft daar zijn eigen mening over, en om dit gerealiseerd te willen zien, wordt iedereen automatisch naar links of rechts gezogen. Vind voor alle deze zaken maar een gulden middenweg ....... moeilijk hoor!

 • alfons mulder

  Het verdriet van belgie ,nog maar eens !!!

 • Emma Kamenistyy

  Een minister van Natuur zou per definitie géén minister van Landbouw mogen zijn. Punt. Ik woon in een 'boerengemeente' en hoor mensen vaak zeggen dat de natuur hier nog mooi is. Velden en weiden zijn GEEN NATUUR!! Bossen, wildlife, ... daarentegen wel. Vlaanderen is op een paar kleine vlekjes na een woestijn wat natuur betreft. En wie dat niet inziet: kom tegen mij niet klagen over jouw gezondheid of die van je nageslacht! Wie zoekt, die vindt.

 • Marleen Sauvillers

  Het is niet alleen de boerenbond maar ook het acv.Neem die twee weg en de partij is weg.Peeters heeft het nog veel slechter gedaan.Met Belfius heeft hij ieder van ons veel schade berokkend