Commandoschip Godetia terug in Zeebrugge na Afrika-reis

UNKNOWN

Het commando- en logistiek steunschip van de Belgische Marine A960 Godetia is deze morgen na twee maanden Afrika opnieuw aangemeerd in zijn thuisbasis Zeebrugge. In Afrika werd 35 ton hulpgoederen gelost en werden Afrikaanse instructeurs opgeleid in de strijd tegen de piraterij, de illegale visvangst en de illegale wapen-, drugs- en mensenhandel.
 
De A960 Godetia vertrok op 8 februari uit Zeebrugge. De missie paste in het Amerikaans-Afrikaans Partnership Station-programma (APS). Door de opleiding in het kader van dit programma moeten de lokale Afrikaanse kustwachten op termijn zelfstandig kunnen opereren in de strijd tegen diverse illegale praktijken. De Belgische Marine werd bij het project betrokken wegens haar goede kennis van het Frans.

Hulpgoederen uit Oostende
Tijdens de reis langs Marokko, Gambia, Kameroen, Congo, Democratische Republiek Congo, Benin en Senegal werd 35 ton hulpgoederen gelost uit Oostende. De badstad is peter van het schip. In Casablanca, Banjul en Dakar was het schip te bezoeken.
 
De missie verliep volgens korvetkapitein Jan Dujardin zonder incidenten. Het schip of de bemanning liep nooit gevaar. De honderdtal bemanningsleden krijgen nu vakantie. In juli vertrekt het schip voor een nieuwe opdracht richting Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. (belga/ka)