Comité P start nieuw onderzoek naar fouten bij dood Mawda

De 2-jarige Mawda liet op 17 mei 2018 het leven tijdens een mensensmokkeltransport.
Handout The Guardian De 2-jarige Mawda liet op 17 mei 2018 het leven tijdens een mensensmokkeltransport.
Er komt een tweede onderzoek van het Comité P naar de dood van Mawda op 17 mei vorig jaar. Dat melden De Standaard en De Morgen. Het verloop van de communicatie tussen de Belgische politie en de Franse autoriteiten wordt geverifieerd, zegt het Gentse parket-generaal.

Het tweede onderzoek zal zich toespitsen op het gerechtelijke onderzoek dat ons land samen met de Fransen voerde tegen de bende mensensmokkelaars die Mawda en haar ouders door ons land voerde, schrijft De Standaard. "Het was de Franse politie die de bestelwagen op die bewuste dag volgde via een baken, vergelijkbaar met een gps-tracker. De contactpersoon van de Fransen was een federale speurder in Dendermonde. Als de bestelwagen over de Belgische grens reed, moest de man in Dendermonde de zaak voort opvolgen.”

Het Comité P moet nu onderzoeken of dat wel goed is gebeurd en of er geen communicatiefouten zijn gemaakt. "Want toen de patrouilles van de snelwegpolitie in Henegouwen op het busje stuitten, wisten die niet dat er een onderzoek liep. Niemand had hen op de hoogte gebracht van het feit dat de Franse politie en de gerechtelijke politie in Dendermonde het busje volgden, in het kader van een grootscheeps onderzoek naar mensensmokkel.”

Veiligheid waarborgen

"De politiediensten moeten ook op elk moment goed zicht hebben op de omstandigheden gedurende het volledige transport met de bedoeling de veiligheid en de fysieke integriteit van de getransporteerde personen te kunnen waarborgen", zegt Kris Daels, docent bijzondere opsporingsmethodes aan de politieschool, in een opiniestuk in de Juristenkrant.

"Volgens Daels ging ofwel de federale gerechtelijke politie (FGP) van Dendermonde in de fout, als ze geen toestemming heeft gevraagd aan de Oost-Vlaamse procureur, ofwel ging die procureur zelf in de fout door de observatie te laten doorgaan zonder tussenkomst van de politie", schrijft De Morgen. "Een bron bij de politie meldt dat een agent op zijn minst mondeling het Oost-Vlaamse parket op de hoogte heeft gebracht. Een magistraat die niet bij de zaak betrokken is, bevestigt dat er "zo goed als nooit" toestemming wordt gegeven voor observatie van een transport van mensen.”
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Begrijp ook niet waarom hier geld moet verspild worden. De ouders wisten dat wat ze deden illegaal was. Als de politie je tegenhoud moet de chauffeur stoppen en niet vluchten. De politie handelde correct. Spijitg voorval dat dit kindje daardoor het slachtoffer was. Maar dit zijn vijgen na Pasen en puur geldverspilling.

 • Ian Vandenbossche

  Die ouders namen met hun kinderen onverantwoorde risicos. Politie handelde zoals ze moet. Jammer genoeg was er een slachtoffer. Waarom is nu dan nog onderzoek nodig?

 • Jef Heffens

  Men heeft zoveel regeltjes gecreëerd waardoor de misdadigers aan het langste eind trekken. Dat brengt onze rechtsstaat in gevaar.

 • Paul Boutsen

  Het onderzoek naar de chauffeur is allang afgesloten, het onderzoek naar het hoofd van de mensensmokkelaars, verdedigd door de ouders, is ook al zonder gevolg geklasseerd. Maar de agenten die bijna doodgereden zijn, die moeten eraan geloven omdat ze zich verdedigden.

 • Cor Dierckx

  En altijd maar die kinderen uitspelen om de gevoelige snaar te raken al zijn ze zelf verantwoordelijk voor de dood van dat kind.