Comité P onderzoekt oorzaken van niet-gewettigd politiegeweld

MARIE THEUNS
Het Comité P. heeft een rapport gepubliceerd over politiegeweld. Uit het document blijkt onder meer dat een kwart van de daders al werd aangegeven voor feiten van huiselijk geweld, meldt RTBF vandaag.

Het Comité P is het orgaan dat toezicht houdt op de politiediensten. Bedoeling van het onderzoek was meer duidelijkheid krijgen over de oorzaken van niet gewettigd politiegeweld. Het onderzoek werd gevoerd op basis van een aantal dossiers uit de databank van het Comité. 

Concreet ging het over 21 politieagenten uit 14 verschillende politiezones en een dienst van de federale politie. In de periode 2001-2016 werden er 12 tot 47 dossiers geregistreerd tegen hen en ten minste één voldeed aan de criteria van politiegeweld.

Het Comité nam verschillende aspecten onder de loep, waaronder het individuele aspect. Uit het onderzoek naar de daders blijkt dat een kwart van hen al dader was van huiselijk geweld en dat trainers tijdens hun stage al gewag maakten van een grote impulsiviteit of een bepaald agressieniveau. Intimidatie op de werkplek werd gemeld voor de helft van de politieagenten in het onderzoek.

Het Comité publiceerde in het rapport ook verschillende aanbevelingen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GERARD DE PELECIJN

  A maai de politie, ze worden door anderen achtervolgd!

 • Frank Vekemans

  Er staat in het artikel dat het over 14 verschillende politiezones gaat, waarom word dan met de bijgevoegde foto de politie van Antwerpen, door de krant geviseerd?

 • Jan Verstrepen

  Ze gaan dus de politie in de bak schoppen en moordenaars, verkrachters, dieven en menssmokkelaars vrij laten en een premie geven. Hebben die echt niets beters te doen.

 • robby van ballaert

  ze zouden beter hun wapenstok is een keertje meer gebruiken, een goed pak slaag op zen tijd kan nooit kwaad, zeker als het terecht is in deze straffeloze wereld.

 • Collewaert Theo

  Hebben ze daar eindelijk niets anders te doen. Misschien zich eens bezig houden met ernstig politiewerk. Deze zgn onderzoekers hebben meestal nog nooit een meter op straat gelopen en zonder og weinig ondervinding oordelen zij over de praktijk. Huiselijk geweld is natuurlijk totaal verwerpelijk maar 100% volmaakte mensen bestaan niet, ook niet bij de politie.