Comité I waarschuwt voor manipulatie verkiezingen

Serge Lipszyc.
Belga Serge Lipszyc.
Serge Lipszyc, voorzitter van het Comité I dat de inlichtingendiensten controleert, waarschuwt in een gesprek met de kranten van Sudpresse voor buitenlandse inmenging tijdens de verkiezingen van 26 mei en voor "fake news". De vraag daarbij is hoe de Belgische inlichtingendiensten deze uitdagingen zullen aanpakken.

Lipszyc zegt dat er in ons land geen ­reden is om aan te nemen dat de regionale, federale en Europese verkiezingen niet ordentelijk zouden verlopen, maar dat onze inlichtingendienst zeer waakzaam moet zijn op inmenging van buitenaf. "We zouden niet willen dat we hier met toestanden worden geconfronteerd zoals in de VS." Daarmee verwijst hij naar de mogelijke inmenging van de Russische inlichtingendiensten in de Amerikaanse presidentsverkiezingen ten voordele van Donald Trump.

Het Comité I gaat volgens zijn voorzitter vooral kijken welke methodes de Belgische inlichtingendiensten gebruiken en of die zullen volstaan. "We zullen zien hoe de wet in deze materie wordt toegepast", klinkt het.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Van Deurzen

  Als het buitenland onze verkiezingen zou kunnen manipuleren kunnen onze politiek correcte leiders dat zeker. Zie maar naar het resultaat, zéér zéér twijfelachtig.

 • FRANK WILLEMS

  In 1992 is de democratie afgeschaft in belgie voor de vlamingen .

 • Conny Van den Bosch

  Stel dat het Vlaams Belang nu eens 51% zou halen dan zou het dus kunnen gebeuren dat de titels op de voorpagina's niet een vetgedrukte "Zwarte Zondag" tonen, maar wel "Inmenging door Trump". Bij winst van de PVDA wordt dat dan wel "Inmenging door Poetin". Bij winst van de trado's mag men dan schrijven "door inmenging van de EU, VN, en de globalisten"

 • Michel Jozef

  Onafhankelijk magistraat, maar wel al op de kabinetten van Turtelboom en Michel gezeten en eentalig Frans. Ge voelt zo wat die onafhankelijke wil. De Russen, dat is maar een zijgaai, maar vooral proberen verhinderen dat het woord Marrakesh wordt gebruikt tegen de MR en de Open VLD. Zover zijn we, de Staatsveiligheid en militaire inlichtingendienst inschakelen voor de verkiezingspropaganda van de liberalen. Waarom niet ineens het FANC optrommelen om Atoma schriftjes onschadelijk te maken?

 • Marc VOETS

  Wie hier durft te beweren dat buitenlandse digitale inmenging in kiescampagnes niet bestaat is wereldvreemd. En waarom zou ons land als zetel van oa.de europese hoofdstad,de EG, de NAVO, de SHAPE en strategische havens als Antwerpen en Zeebrugge hiervan gespaard worden?