Comeos: “Supermarkten zullen te allen tijde openblijven. Een rush is dus zeker niet nodig”

Archiefbeeld.
BELGA Archiefbeeld.
Comeos, de sectorfederatie die de Belgische handel en diensten vertegenwoordigt, verduidelijkte tijdens een persconferentie welke nieuwe maatregelen in onze winkels genomen zullen worden. Zo wordt vanaf morgenmiddag een klant per tien vierkante meter toegelaten. Dominique Michel, CEO van Comeos benadrukt dat de supermarkten te allen tijde zullen openblijven. “Ga niet massaal naar de winkels op hetzelfde moment. Een rush is dus zeker niet nodig”, klinkt het. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Comeos treft een aantal maatregels om de veiligheid van het personeel en de klanten te garanderen. Zo wordt onder meer afgeraden om te betalen met cash. “We roepen iedereen op om elektronisch te betalen”, klinkt het. “Voorts moet er een afstand van een meter gehouden worden. Dat geldt zowel voor het personeel als voor de klanten. We gaan alle mogelijke maatregelen nemen om dit te implementeren. Doe ook uw boodschappen alleen. Er zijn nog veel mensen die boodschappen doen in gezinsverband, maar dit moet stoppen. Hoe minder mensen in een winkel, hoe beter voor iedereen. Voor uw familie, maar ook voor andere families.” De beslissingen werden genomen in overleg met viroloog Marc Van Ranst. 

“Vanaf morgenmiddag wordt het aantal klanten per vierkante meter drastisch beperkt. Een klant per tien vierkante meter is de regel”, luidt het. “Er zullen meer mensen buiten de winkels moeten wachten. Daar is ook het risico dat mensen te lang en te veel in contact blijven met andere mensen. We roepen op om niet massaal naar de winkels te gaan op hetzelfde moment. In bepaalde winkels wordt enkel één deur opengelaten, in andere winkels worden dan weer extra veiligheidsmensen aangeworven. Er zijn veel mogelijkheden. Iedere keten zal het doen naargelang zijn eigen beleid en de situatie van de winkel.” CEO Dominique Michel benadrukte ook dat de winkels geen bevoorradingsproblemen kennen.

Het heeft absoluut geen zin om je naar de winkels te haasten

Dominique Michel, CEO Comeos

“We zien dat er nog veel vragen zijn. Wat gebeurt er als er andere maatregelen genomen worden door de regering? De boodschap is: ‘We blijven altijd open’. Dat hebben we duidelijk besproken met de overheid. De mensen zullen altijd de mogelijkheid hebben om hun essentiële boodschappen te doen. Een rush is dus absoluut niet nodig. Het heeft absoluut geen zin om je naar de winkels te haasten. We willen ook benadrukken om respect te hebben voor alle winkelmedewerkers. Ze werken ontzettend hard.” De retailbedrijven zullen ook meer gebruik maken van speciale handschoenen voor het kassapersoneel, in functie van de beschikbare voorraden. Het personeel krijgt ook handgels en andere hygiënische producten ter beschikking. 

Verschillende non-foodketens, zoals JBC, Decathlon en Proximus, hebben hun verkooppunten ondertussen al helemaal gesloten. Ook op weekdagen. “Jullie hebben gezien dat er veel non-food winkels sluiten. Zij zijn ook lid van Comeos. De online bestellingen zijn mogelijk en dat zal zo blijven. Ondersteun alsjeblieft de Belgische winkels die werk geven aan duizenden mensen. Ze zijn voorbereid en wachten op uw bestellingen.” Bekijk hier welke ketens tijdelijk de deuren sluiten. 

Extra maatregelen

Na de aankondiging van Comeos hebben de supermarkten Carrefour, Aldi en Albert Heijn besloten om nog extra maatregelen in te voeren. Dit melden de woordvoerders van de verschillende winkels. Zo zal Carrefour, volgens woordvoerster Aurélie Gerth, schermen in plexiglas installeren tussen elke kassa en de klanten. Er zal ook een markering op de vloer komen om mensen op afstand van elkaar te houden. Handschoenen en handgel zullen beschikbaar zijn voor medewerkers van de winkels en er zal intenser schoongemaakt worden. Ook wordt een veiligheidsagent ingeschakeld. “We aanvaarden ook niet meer dan één klant per 15 vierkante meter”, zegt de woordvoerster. “En we moedigen telewerk aan op de hoofdzetels.”

Aldi zet ook in op veiligheid. “We volgen de maatregelen van Comeos”, zegt woordvoerder Jason Sevestre. Maar ze nemen ook bijkomende maatregelen. “We laten niet meer dan 50 personen in onze winkels binnen”, zegt hij. De Aldi-winkels raden elektronische betalingen sterk aan en vragen op afstand van elkaar te blijven.

In de Albert Heijn-winkels worden ook de Comeos-maatregelen gevolgd: winkel grondiger kuisen, afstand tussen de mensen, een beperkt aantal klanten tegelijk... Toch gaan ook zij, net als Carrefour, een stapje verder met plexiglas aan de kassa’s. “We willen zo vermijden dat onze kassiers te veel in contact komen met klanten en omgekeerd”, zegt woordvoerster Ann Maes.

De drie ketens vragen om solidair te zijn en niet te hamsteren. “We zien meer mensen meer kopen en dat is voor niets nodig”, zegt Sevestre. “We hebben meer dan genoeg voorraad.” Het tekort aan producten in de rekken heeft niets met de voorraad te maken. “Onze medewerkers kunnen soms niet volgen met het aanvullen van de rekken waardoor mensen denken dat het product op is”, legt Ann Maes uit. “Dat is niet zo. Er is genoeg van alles. Zelfs toiletpapier hebben we nog.” Eerder kondigden ook Delhaize en Colruyt al extra maatregelen aan.

Lees ook:

Voor hen doen we het: niet alleen ouderen lopen extra gevaar door corona (+)

INTERVIEW. Torfs sluit dan toch op eigen initiatief de deuren: “Alleen een dommerik durft zijn eigen beslissing niet te herzien” (+)

Hoelang zitten we nog met dit virus? “Piek van epidemie kan je gewoon niet voorspellen” (+)
56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Alison Vanhaute

  Ik ben alleenstaande mama met 2 kinderen waaronder een kleuter van 3 en ze laten mij nergens binnen met mijn zoon. Ik dacht dat dit wel kon indien je niet anders kan. Ik kan mijn kind toch niet alleen thuislaten??

 • Nicolas Van Hoecke

  Goed dat het open is en voorraden maar als je de avond gaat want er zijn er nog die gaan werken is er niets meer

 • Kaatje Meulemans

  Kan wel zijn, maar als je burgerzin aan de dag legt, ga je zo weinig mogelijk buiten. En dan kun je dus helemaal niks meer kopen, want je moet ontzettend veel geluk hebben om nog ergens een pak toiletpapier te vinden.

 • Rita De Wulf

  Vandaag twee supermarkten gedaan, maar nergens geen wc papier en melk te vinden. Verplicht de supermarkten om max. twee stuks per artikel per klant te verkopen. Zo kan je meer mensen verder helpen

 • Eji Verkoren

  Die hamsteraars gaan het zo ver laten komen dat er effectief een bevoorradingsprobleem gaat komen en wat dan? Ik kan momenteel de producten die mijn moeder van 87 heel erg nodig heeft om niet te verzwakken nergens vinden noch de producten die diensten zoals familiehulp en Wit-Gele Kruis nodig heeft om op verantwoorde wijze mijn Moeder te verzorgen. Bedankt hamsteraars.