Colruyt stopt verkoop gecastreerde-biggenvlees, boeren boos

UNKNOWN
Na het Algemeen Boerensyndicaat heeft Colruyt nu ook de Boerenbond tegen zich in het harnas gejaagd. Oorzaak van de misnoegdheid is het voornemen van de warenhuisketen om voortaan enkel nog varkensvlees te verkopen van chemisch gecastreerde biggen. Colruyt zelf is hoogst verbaasd door de heisa en hoopt dat het niet tot acties komt.

Zowel volgens het Boerensyndicaat als volgens de Boerenbond nam Colruyt de beslissing zonder enig overleg met de landbouwsector. "Wij beschouwen dit als een reclamestunt en zetten ons liever in voor een duurzame oplossing", stelt de Boerenbond. Varkens worden in België al jarenlang met het mes gecastreerd. Castratie is nodig om de zogenaamde berengeur te voorkomen bij het bakken, maar de oplossing wordt als dieronvriendelijk beschouwd.

"Iedereen wint bij deze oplossing"
Daarom neemt Colruyt als eerste warenhuisketen het initiatief om enkel nog varkensvlees te verkopen van chemisch gecastreerde biggen. "Iedereen wint bij die oplossing", zegt Tim De Meyer van Colruyt. "Het welzijn van de dieren verhoogt, maar ook het rendement van de boer. Chemisch gecastreerde beren hebben immers minder voeder nodig, waardoor de boer kan besparen." Colruyt ontkent overigens dat het zonder overleg met de sector heeft gehandeld. "Wij hebben voldoende landbouwers achter de hand om in onze volledige verkoop te voorzien", verzekert De Meyer.

Het Boerensyndicaat vreest dat de andere winkelketens zullen moeten volgen. "De helft van de Vlaamse varkens wordt geëxporteerd", zegt Guy Depraetere van het syndicaat. "Het gaat om dieren die de landbouwers niet verkocht krijgen in eigen land. Chemisch gecastreerde varkens kunnen echter niet worden uitgevoerd, want in het buitenland willen ze geen beren met testikels." De Boerenbond en het Boerensyndicaat roepen de warenhuisketen op tot overleg, anders dreigt het syndicaat met acties. (belga/tw/ypu)