Colruyt laat burgers participeren in windparken

Jokko
Parkwind, de windparkontwikkelaar van onder meer de supermarktketen Colruyt, wil via een burgercoöperatie 20 miljoen euro ophalen. Particulieren zullen kunnen participeren in vier Belgische windparken op zee. Dat schrijft De Tijd.

Investeerders kunnen vanaf vandaag inschrijven op de aandelen via de website van North Sea Wind. De minimuminvestering bedraagt 250 euro per persoon en iedereen die in België woont, kan voor maximaal 1.250 euro aandelen kopen.

North Sea Wind mikt op 20.000 coöperanten en stelt een brutorendement van 4,24 procent per jaar in het vooruitzicht. Via de coöperatie zal een achtergestelde lening worden toegekend aan Parkwind, dat eigendom is van het bedrijf Colruyt, de familie Colruyt en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. De offshore-ontwikkelaar zal het geld gebruiken voor de financiering van bestaande en nieuwe projecten.

Burgercoöperaties voor windmolens op land bestaan al langer, maar voor offshore wind zijn ze nieuw. Het Limburgse klimaatbedrijf Nuhma lanceerde vorige maand al ECO2050.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lieve vanderstraeten

  en wanneer ga ik dan eindelijk korting krijgen, zie er nog altijd niet veel van

 • DIRK VAN BRUSSEL

  misschien EERST eens deftig informeren vooraleer kritiek te geven ?

 • Jan Sierens

  Je koopt dus aandelen om een achtergestelde lening te financieren. Het risico van aandelen dus zonder eigenaar te zijn. Maar omdat het een coöperatieve is staat de Belgische staat garant. Mooi toch hoe men in België financiële constructies, kan opzetten en het risico naar de belastingbetaler kan verschuiven.

 • Geert Landsman

  Het erge is dat we allemaal moeten betalen vanwege de enorme subsidies die de roverheid geeft. Wij betalen voor investeerders, dat is de realiteit bij het groene bedrog.

 • Tim Claes

  En wat krijgen we er voor terug?