Colruyt en Fluxys mikken op grote waterstoffabriek

Het logo van Fluxys op een gebouw.
Photonews Het logo van Fluxys op een gebouw.
De supermarktgroep Colruyt en de Belgische gasnetbeheerder Fluxys beslissen de komende weken over de bouw van een grote waterstoffabriek in Vlaanderen. Ze willen op industriële schaal waterstof produceren met stroom van de windparken op zee, een primeur voor ons land. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Parkwind en Eoly, de windparkdochter en de groenestroomleverancier van Colruyt, voerden samen met de gasnetbeheerder Fluxys een haalbaarheidsstudie uit voor de bouw van een waterstoffabriek in Vlaanderen. Het voorbereidende werk is klaar, vernam de krant. De komende weken hakken de raden van bestuur van Colruyt Group en Fluxys de knoop door over de investering.

Zowel Zeebrugge als Antwerpen komt in aanmerking voor de investering van 12 tot 25 miljoen euro. In Zeebrugge is de infrastructuur aanwezig om de aan land komende windenergie meteen in waterstof om te zetten. Bovendien is het aardgasnet er geschikt om grote hoeveelheden waterstof in te injecteren. 

De waterstof, waarbij geen CO2-vrijkomt, zou dan als groen gas aan bedrijven en gezinnen kunnen worden verkocht. De locatie in Antwerpen heeft dan weer het voordeel dat er heel wat chemiebedrijven in de buurt zijn. Zij gebruiken waterstof om onder meer kunstmest en plastic te maken.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Saenen

  Pure energie verkwisting. Tijdens de diverse omzettingen gaat er tot 70% van de energie verloren. Met andere woorden 2 op 3 windmolens draaien voor niets. Of toch : voor de subsidies !! STOP deze waanzin !

 • Benny Raes

  Zal al een waterafvoer voorzien in mijn CV-ketel en mijn gasfornuis.

 • Albert De Vries

  Niet ideaal maar beter dan windmolens uit (de wind)-zetten bij teveel-productie

 • Rik Kleinmond

  by elektriek overschot tydens weekeinds met veel zon en wind waterstof van maken is de oplossing en byhouden voor de winter of gebruiken tydens windstil momenten en zon zie ik nu ook niet.

 • Ben Strubbe

  Vreemd toch dat men deze oplossing blijft voorstellen. Niet alleen de grote energieverliezen tijden het productieproces, maar ook nog een keer tijdens het overpompen en het transport ... Maar de baas van Colruyt was dan ook een van de ondersteuners van 'Sign for my Future', het conglomeraat dat profijt haalt uit de doembeelden van de klimaatproblematiek. De kost wordt doorgeschoven naar de consument.