Coens noemt veto's tegen N-VA gevaarlijk: “Een Vlaamse meerderheid blijft voor ons belangrijke voorwaarde”

CD&V-voorzitter Joachim Coens blijft voorstander van een regering met een meerderheid aan elke kant van de taalgrens en dus met PS en N-VA. Dat zei hij na zijn audiëntie bij koning Filip. Volgens Coens is het veto van PS en Ecolo tegen de N-VA "gevaarlijk". Coens zegt dat het vertrouwen in de PS een deuk heeft gekregen. 

De politieke situatie zit muurvast nadat PS vorige week de deur sloot voor een regering met N-VA. De Vlaams-nationalisten zijn nochtans nodig voor een meerderheid aan Vlaamse kant. Dat leidde tot het einde van de missie van Geens. De CD&V’er sprak achteraf van een "ezelsstamp" door de PS.

Pijlen gericht op Ecolo en PS 
Coens zegt dat de persoon die de koning nu aan zet zal brengen moet uitmaken wat nog verder mogelijk is. Zelf blijft CD&V voorstander van een regering met een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens en dus met N-VA. "Dat blijft voor ons een belangrijke voorwaarde.
 Zij die een regering met een meerderheid aan Vlaamse kant onmogelijk maken zijn gevaarlijk bezig", aldus Coens. Daarmee doelt hij op Ecolo -die niet met N-VA aan tafel wil- en de PS, die geen akkoord met de N-VA mogelijk acht. 

Coens spreekt tegen dat zijn partij niet tot een compromis bereid is. "Ook in een regering met een Vlaamse meerderheid zijn er compromissen nodig", aldus de CD&V-voorzitter.

Vertrouwen geschonden
Het vertrouwen tussen CD&V en PS is geschonden, geeft Coens toe. “Of ik een geste verwacht? Dat zou een goeie piste kunnen zijn.” Coens verwees onder meer naar de ethische dossiers -zoals de versoepeling van de abortuswetgeving- die bij CD&V heel gevoelig liggen.

Om 16 uur is Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten op het paleis aangekomen, als laatste van de tien partijvoorzitters die de koning zou raadplegen. Zij kwam met de wagen en gaf geen commentaar aan de paleispoort. Daarna zal de koning allicht een nieuwe opdrachthouder aanstellen.

Joachim Coens en koning Filip.
Photo News Joachim Coens en koning Filip.48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Met de huidige NV-A en CD&V is het land per definitie onbestuurbaar. Dat hebben we zelfs in de Zweedse coalitie moeten zien.

 • Gerry Cle

  Zolang NVA niet bereid is om hun afbraakbeleid te veranderen in een fiscaal eerlijk en sociaal beleid zal de PS NOOIT in een regering stappen. Gelukkig maar.

 • Jan Boden

  Met Beke was de CD&V te ver uitgeweken naar links en dat verklaart hun achteruitgang. Met Coens zit de partij terug in het centrum en als hij blijft vasthouden aan zijn standpunten gaat hij veel kiezers terugwinnen. Bij de PS hebben ze de nieuwe CD&V duidelijk onderschat, dat bleek uit hun Valentijnblunder.

 • Eddy Keulier

  CD&V is aan het voorbereiden voor de verkiezingen? NVA en CD&V zal wel vooruit gaan.

 • Marco Di Scarpa

  Waar is de onafhankelijke familiepartij CD&V gebleven? Tja, CD&V is een rechts onderdeel van N-VA geworden.