Coens (CD&V) over regeringsvorming: "Van geen enkele partij is dit een onvoorwaardelijke ja”

Joachim Coens (CD&V)
Photo News Joachim Coens (CD&V)
Dat zeven politieke partijen gisteren beslist hebben om een federale regering te proberen vormen, wil nog niet zeggen dat die regering er automatisch komt. "Dit is voor niemand een onvoorwaardelijke 'ja'", zei CD&V-voorzitter Joachim Coens in De Ochtend op Radio 1.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert en zijn sp.a-collega Conner Rousseau werden gisteren aangesteld als preformateurs. Zij gaan met liberalen, socialisten, groenen en CD&V onderhandelingen opstarten voor de vorming van een nieuwe regering. Het cdH is er niet bij.

Die doorbraak, zoals Lachaert het gisteren omschreef, betekent niet dat er nu ook automatisch een regering met die zeven partijen komt, zegt CD&V-voorzitter Coens. "Dit is voor niemand een onvoorwaardelijke 'ja'", klonk het. Het is nu aan de preformateurs om een nota op te stellen waarin de betrokken partijen zich moeten herkennen. "Zo gaat dat altijd", aldus Coens. "Wij (CD&V, red.) moeten zien dat we herkenbaar zijn, dat we de zaken terugvinden die er voor ons toe doen."

Volgens Coens maakt de beslissing van cdH om niet mee te doen CD&V "meer nodig", want anders komen de zes paars-groene partijen niet aan de vereiste meerderheid van 75+1 zetels. Coens nuanceert zo dat zijn partij mathematisch overbodig is. "Als we trouwens niet in families maar in partijen denken, dan zijn wel meer partijen niet nodig."

Op zijn persconferentie vrijdag sprak preformateur Lachaert over een "project voor tien jaar" dat in de steigers zal worden gezet. Daar komt ook een staatshervorming bij kijken. Volgens CD&V-voorzitter Coens zijn ook de andere partijen uitgenodigd om "dit voor te bereiden", dus ook de N-VA. Het zou de bedoeling zijn dat de volgende regering dan in 2024 effectief de grondwet kan wijzigen, aldus Coens.

In een reactie op de uitspraken van Coens zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dat zijn partij “natuurlijk wil meewerken, als het een goede staatshervorming is”.

Lees ook:

Lachaert (43) en Rousseau (27): uitverkoren omdat ze géén premier willen worden (+)

Carl Devos: “Iedereen moet in dit project geloven. Wie twijfelt, trekt zichzelf en de hele ploeg naar beneden”(+)
74 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Phil Vliet

  Waarom kan de media VTM niet een volksenquete/polling voeren over al dan geen herverkiezingen te voeren ? Wat wenst de bevolking ? De kaarten moeten eens geschud weer worden. De partijprogramma's blijven in casu voor wat ze zijn, maar laat maar eens het aantal zetels drastisch veranderen en nieuwe opportuniteiten bieden.

 • Philip Van Langenhove

  Heel Vlaanderen kijkt er naar en kan dit echt niet geloven ! "Is this real ? " . CD&V en VLD verloochenen gans Vlaanderen. Geen enkel respect voor de kiesuitslag ! Zelfs geen respect voor hun eigen kiezers want CD&V kiezers en VLD kiezers willen dit zelf niet !! Toch doen ze voort !? Op naar de volgende verkiezingen waar ze elk nog 7% halen als ze hier niet onmiddellijk de stekker uit trekken !

 • Marc Baeyens

  Het politieke spelletje van de liberale familie heeft de enige betrouwbare coalitie de das omgedaan. Lachaert heeft zich laten manipuleren door de tandem Rutten-Bouchez, streven naar een belgicistische staatsstructuur. Met het Vivaldi van OPEN vLD is Vlaanderen terug 20 jaar achteruit, en cD&v doet mee. Ze gaan allemaal voor 'inhoud', maar de boodschap van de Vlaamse kiezer werd vergeten.

 • Alfred LEEMANS

  In de politieke taal van CD&V maar ook van Open Vld wil dat zeggen: als we niet het aantal en de juiste postjes krijgen is er geen ja.

 • bert pare

  Benieuwd of Cd&v harakiri gaat uitvoeren. In 2024 zullen er geen apostelen meer moeten aan te pas komen dat ze maar al tot god bidden. We weten wat het toetreden tot een Vlaamse minderheidsregering de vorige keer heeft opgeleverd.