Code rood in Antwerpse Kempen en provincie Limburg: "Extreem droog en brandgevaarlijk"

PHOTONEWS
In verschillende natuurdomeinen in de provincies Antwerpen en  Limburg geldt vanaf vandaag code rood. Dat heeft het Agentschap voor Natuur en Bos bekendgemaakt. Toegang tot de gebieden wordt afgeraden. In Oud-Turnhout is het natuurgebied Landschap De Liereman volledig afgesloten voor het publiek.

"Het is extreem droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden", klinkt het bij ANB. "Daarom is fase rood afgekondigd voor de Antwerpse natuurgebieden. Respecteer het rookverbod en vuurverbod. Laat kinderen niet zonder toezicht."

Het gaat om volgende natuurgebieden: Kalmthoutse Heide, Eksterheide, De Merode, Most-Keiheuvel en Tielenheide. In Limburg geldt voor heel wat natuurgebieden ook al code oranje.

Toon Verheijen

Wat betekent code rood?

Code rood betekent dat het extreem droog en brandgevaarlijk is in de natuurgebieden. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden.

Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet en de brandtorens worden overdag bemand. 

Landschap De Liereman Oud-Turnhout gesloten

De gemeente Oud-Turnhout heeft beslist om het natuurgebied Landschap De Liereman tot nader orde af te sluiten voor het publiek nadat Code Rood werd afgekondigd in de provincie Antwerpen en Limburg. Het publiek mag niet meer gaan wandelen of fietsen in het gebied. “Concreet betekent dit dat alle wandelwegen worden afgesloten net als het mountainbikeparcours”, zegt Gert Van Echelpoel, ambtenaar noodplanning van de gemeente. “De toegangswegen worden afgesloten met nadarhekken waarop het politiebevel is aangebracht. Wij vragen iedereen met aandrang om deze maatregel stipt na te leven.” 

PHOTONEWS14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  @karien: kort en goed gezegd !Stel dat er een kieken toch brandje sticht is de schade niet te overzien, en zeker die heide.

 • karien denil

  toegang gewoon verbieden, PUNT !! is dart nu zo moeilijk !!! Door n rood licht rijden is ook verboden....dus per directe ingang verbod op; ingang v natuurgebieden !! Maar ja, Schauvlieghe is misschien op vakantie !!

 • Pieter De Ruyter

  Tja,in een land waar de meesten vinden dat "het gras groen moet blijven" en "'t zwembad van de kiendren loate waai nie leeg bij dees weer" is waarschuwen niet genoeg.

 • danny buyse

  Maria Duval, nu 29° in de schaduw en 47° in de zon! Leg eens 30 minuten uw thermometer in de zon rond 1500 uur. Het gras staat uren per dag onder een temperatuur tussen de 40 en de 50° in de zon!

 • Dirk Willemen

  Toch bizar dat de burgemeester van Lille in die omstandigheden gisteren toelating geeft om midden in de nacht een vuurwerk af te steken. In sommige kringen zou men dit onverantwoorde stommiteiten noemen...