Code geel? We trekken er ons niets van aan en blijven evenveel water verbruiken

ThinkStock
Code geel, de code die ons oproept om zuinig te zijn met water, haalt letterlijk niks uit. Dat blijkt uit cijfers die VTM NIEUWS heeft opgevraagd. Exact een week geleden is in een groot deel van het land code geel afgekondigd. We hebben toen een paar dagen lang vijf liter water per persoon minder verbruikt, maar sinds zondag kan het de Vlamingen precies niet veel meer schelen. Daarom komt er nu een nieuwe oproep tot spaarzaamheid.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Sinds afgelopen woensdag geldt in 137 gemeenten, in Oost en West-Vlaanderen en in Vlaams-Brabant code geel. Mensen kregen de raad om spaarzaam met leidingwater om te gaan en het water niet te gebruiken om zwembaden te vullen, auto's te wassen of gras te besproeien.

Amper effect

De waarschuwing die met code geel gepaard gaat, heeft amper iets uitgehaald. Van woensdag tot zondag gebruikten we dagelijks gemiddeld 145 in plaats van 150 liter water per persoon. Een verschil van vijf liter dus, dat komt neer op één keer het toilet minder doorspoelen per dag. Sinds afgelopen zondag gaat het gebruik van water opnieuw in stijgende lijn en verbruikt de Vlaming weer 150 liter water per dag.


Vandaag herhalen de watermaatschappijen dan ook hun oproep tot spaarzaamheid.

Zelzate: code oranje

In het Oost-Vlaamse Zelzate geldt geen code geel, maar zelfs code oranje. Daar werd al tweemaal een waarschuwing gegeven aan mensen die aan het sproeien waren of de auto wasten. Vanaf maandag worden er effectief boetes uitgeschreven, zegt de burgemeester.




410 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • JOZEF BOUMON

  Ze gaan het pas beseffen als er geen water meer uit de kraan komt. We zijn ook met teveel op de aarde en mensen zijn egoisties

 • Filip Traen

  Zondag zag ik in Oelegem nog vrolijk een sprinkler spuiten op de voetbalvelden, is dat eigenlijk wel nodig?

 • den Beirre

  Dat er dagelijks een 2.000.000 liter water verloren gaat door hoofdleidingbreuken en verliezen, daar spreekt niemand over. Maar de kkeine man die een keer teveel doorschast.. aiaiaaaiii.

 • Seppe Cools

  De toenemende betutteling van de laatste jaren heeft de mensen immuun gemaakt.

 • Jo Van Caenegem

  In Nederland is dat dus - hoorde ik op het Nederlands nieuws - netjes opgevolgd en verbruiken de mensen minder, dat toont hun vorm van conformisme tav ons Vlamingen toch wel. De combinatie van die 2 berichten en de tegengestelde reacties vond ik héél frappant. Een Vlaming denkt 'eh, ik betaal dat toch zeker??!'... Als er géén olie meer zou zijn, dan trekt de Vlaming dat zich niet aan, 'ik zal gewoon betalen tot er weer olie is' denkt hij.