Coalitiepartners Heusden-Zolder volgen N-VA-dissidenten

BELGA
De politieke soap in Heusden-Zolder blijft voortduren. De partijen sp.a en NHZ, die samen met de N-VA de meerderheid vormen, hebben hun steun toegezegd aan burgemeester Borremans en eerste schepen Schops, die maandag beiden uit de N-VA zijn gestapt en nu als onafhankelijken zetelen. Intussen heeft nog een raadslid van de N-VA de partij de rug toegekeerd, waardoor de impasse compleet is.

Omwille van een belangenconflict waar N-VA-gemeenteraadslid Bruno Buyse zich aan zou bezondigd hebben, leverden partijgenoten Mario Borremans en Lode Schops hun lidkaart van de N-VA maandag in. Nochtans bekleden ze respectievelijk de functie van burgemeester en eerste schepen in Heusden-Zolder. Ze kunnen naar eigen zeggen niet meer met Buyse door één deur en verwijten de partij dat ze de kant van het raadslid kiest. Intussen heeft Corinna Nys, nog een gemeenteraadslid van de N-VA in Heusden-Zolder, ook haar ontslag bij de partij bekendgemaakt.

Nog belangrijker is dat de coalitiepartners van N-VA, met name sp.a en Nieuw Heusden-Zolder (NHZ), zich achter de onafhankelijken scharen. Zij willen dus verder met Borremans en Schops aan het roer. Zonder de N-VA heeft de coalitie nu 13 van de 31 zetels. Als er nog 3 raadsleden uit de N-VA stappen of er 3 zetels in de oppositie worden gevonden (bijvoorbeeld bij CD&V Plus van voormalig burgemeester Sonja Claes) kan een alternatieve meerderheid op de been worden gebracht.

Maandag zitten de kopstukken van N-VA en de 2 andere meerderheidspartijen samen om mogelijk uit de impasse te geraken.