Coalitie voor interfederaal actieplan tegen racisme: "Uitslagen van 26 mei zijn logisch resultaat van laksheid in strijd tegen racisme"

Volgens de Coalitie zijn de uitslagen van de verkiezingen het resultaat van een lakse strijd tegen racisme.
Getty Images/iStockphoto Volgens de Coalitie zijn de uitslagen van de verkiezingen het resultaat van een lakse strijd tegen racisme.
De Coalitie voor een interfederaal actieplan tegen racisme roept de volgende federale en regionale regeringen op om structurele maatregelen te nemen tegen racisme. “De uitslagen van 26 mei zijn het logische resultaat van langdurige laksheid in de strijd tegen racisme. Een zin in de bestuursakkoorden zal niet volstaan.”

De Coalitie voor een interfederaal plan tegen racisme bestaat officieel sinds vorig jaar, al stond een nauwere samenwerking binnen het middenveld al langer in de steigers, legt Kathleen Van den Daele van het Minderhedenforum uit. "In die periode zagen we veel racistische incidenten, maar de echte aanleiding is de belofte van de Belgische regering in 2001 om een nationaal actieplan tegen racisme uit te werken. Die belofte is nog altijd niet vervuld, en dus is het een logische stap om na het alleen te hebben geprobeerd, nu samen te lobbyen." 

De Coalitie gaat langs bij studiediensten van partijen en parlementsleden. In de aanloop naar de verkiezingen ging ze bij elke Vlaamse partij langs - met uitzondering van Vlaams Belang, waar de vereniging niet heeft aangeklopt - en bij alle Franstalige partijen met uitzondering van MR en DéFI.

Interfederaal plan tegen racisme

Nu de informatiegesprekken met het oog op nieuwe federale en regionale regeringen volop lopen, klopt de Coalitie nog eens op dezelfde nagel. "De verkiezingsuitslagen van 26 mei zijn het logische resultaat van langdurige laksheid in de strijd tegen racisme", vindt de organisatie. "De hele samenleving heeft baat bij regeerakkoorden die de strijd voor sociale, ecologische en fiscale rechtvaardigheid en tegen structureel racisme als kern bevatten." Concreet wil de coalitie een interfederaal plan tegen racisme in het federaal regeerakkoord zien staan, maar daarnaast heeft het middenveld ook elf concrete eisen. Die gaan van praktijktesten op de arbeidsmarkt over de aanpak van racisme op het internet tot de diversificatie van justitie. 

"Iedere partij die we al gezien hebben, erkent dat er nood is aan maatregelen, en dat een actieplan daarvoor een goed instrument is", zegt Van den Daele. "Maar er is nog een verschil tussen dat in een regeerakkoord zetten, en de concrete invulling ervan." Voor de coalitie is het vooral belangrijk dat minstens een aantal van de elf concrete eisen worden ingevuld. "Daar heb ik goede hoop op. En dan zetten we toch al een belangrijke stap.”

De Coalitie voor een interfederaal actieplan tegen racisme voert intussen informele gesprekken met medewerkers van regionale informateurs. Op het federale niveau gebeurt dat voorlopig niet. De organisatie telt 55 leden uit Vlaanderen en Franstalig België, met naast het Minderhedenforum onder meer ook Hart boven Hard, het Netwerk tegen Armoede, Orbit vzw en het Platform Allochtone Jeugdwerkingen.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Vandenheede

  Houd een referendum in heel Europa en kijk wie voor of tegen migratie is, we gaan de uitslag respecteren.

 • Herman Huysentruyt

  Het is niet de laksheid in strijd tegen racisme, maar de lakseheid van het gerecht tegenover criminelen en het pamperbeleid tegenover de illegalen. Zij blijven maar komen en er wordt niets aan gedaan. De mensen zijn het beu.

 • Bart Vanhove

  De uitslagen zijn van 26 mei zijn het resultaat van het voortdurend negeren, kleineren en discrimineren van de werkende klasse.

 • Patrick Vandeputte

  Neen Freddy, ze WILLEN het niet verstaan. Sommigen instanties moeten dit schrijven, hoe zouden ze anders nog hun gouvernementele subsidies anders kunnen verantwoorden. Men bijt niet in de hand die je voedsel geeft.

 • PLANCKAERT Johan

  de uitslag heeft niets te maken met racisme maar alles met het belastingsbeleid van de regering die dr de Vlamingen is afgestraft, maar blijkbaar hebben ze het nog niet goed begrepen. De volgende zou de genadeslag kunnen volgen indien geen rekening gehouden wordt met de kiezer..