CNN: "Zo makkelijk is het om in België aan jihadliteratuur te geraken"

Ook de Amerikaanse nieuwszender CNN volgt de ontwikkelingen in het 'jihadistische probleemland' België op de voet. Journaliste Nima Elbagir, die verslag doet van de Belgische strijd tegen de radicale islam, onthult hoe makkelijk het is om in ons land aan jihadliteratuur te geraken.

Aan de deur geleverd

"Hoe makkelijk is het in België om aan radicale literatuur te geraken?", vroeg de CNN-journaliste zich af, gelet op het feit dat zulke literatuur de wervingscampagne van de radicalen zo ondersteunt.

Om een antwoord te vinden op die vraag bezocht Elbagir undercover verschillende boekverkopers in het Brusselse. Ze ontdekte dat menig boekenwinkel radicale literatuur verkoopt. En ook online kan je in België zonder probleem extremistisch gedachtegoed in boekvorm bestellen, en handig tot aan je deur geleverd krijgen.  

Elbagir sprak ook met onderzoeksjournaliste Hind Fraihi, die het probleem maar al te goed kent. Ook zij ging eerder al op pad om onder meer bloot te leggen dat extremistische en tot geweld aanzettende literatuur overal in Brussel verkrijgbaar is. Ze publiceerde haar bevindingen in het boek 'Undercover in klein-Marokko. Achter de gesloten deuren van de radicale islam'.

Maar haar onderzoek kon op weinig bijval rekenen. "De burgemeester, de politie, de geheime diensten, ... allemaal zeiden ze dat het te sensationeel was", vertelt ze aan Elbagir. "Dat ik overdreef. Ze namen mij niet serieus en ze namen de mensen in de straat niet serieus."

screenshot
screenshot

"Ze zeiden allemaal dat het te sensationeel was. Dat ik overdreef"

Onderzoekster Hind Fraihi

Jihadisme voor Dummies

De boeken die gevonden werden bij verdachte militanten zijn essentieel een handleiding voor jihadisten, 'Jihadisme voor dummies', zo u wil. "De taal in deze boeken is gruwelijk", aldus Elbagir. Ze vertelt hoe zulke jihadistische boeken in veel Europese landen verboden zijn, maar hoe de boeken in ons land, alsook de verkoop ervan, legaal zijn.

"Dat, de vele Belgische Syriëstrijders en het vatten van Salah Abdeslam, amper een straat verder van zijn ouderlijke huis na maanden op de vlucht, toont op een grimmige manier aan hoe moeilijk het is voor de Belgische autoriteiten om een stap voor te blijven op de extremistische netwerken", aldus CNN. Het lijkt in ons land dus makkelijker om jihadliteratuur te pakken te krijgen dan een terrorist die zich om de hoek verschuilt.

Nima Elbagir met enkele jihadistische handleidingen.
screenshot Nima Elbagir met enkele jihadistische handleidingen.

"Het toont op een grimmige manier aan hoe moeilijk het is voor de Belgische autoriteiten om een stap voor te blijven op de extremistische netwerken"