CM luidt alarmbel over langdurig gebruik zware pijnstillers: “Niet zonder risico's”

Oxycodone-pillen (Illustratiebeeld).
AP Oxycodone-pillen (Illustratiebeeld).
Het gebruik van opioïden, zware pijnstillers afgeleid van morfine, zit in de lift. Het aantal CM-leden dat minstens één verpakking afhaalde bij zijn apotheker, groeide tussen 2010 en 2017 van 304.000 naar 402.000, of een stijging met 32 procent. Dat meldt het christelijk ziekenfonds vandaag. De CM maakt zich vooral zorgen over het langdurig gebruik door niet-kankerpatiënten bij de behandeling van chronische pijn.

8 procent van de gebruikers bij de CM zijn kankerpatiënten. Maar 92 procent gebruikt opioïden echter voor de behandeling van pijn die niet het gevolg is van kanker. Voorbeelden zijn gewrichtspijn, zenuwpijn of lage rugpijn.

"Voor de behandeling van pijn bij kankerpatiënten adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie in 1987 al om te werken met een trappensysteem", zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. "Het startpunt is steeds klassieke pijnmedicatie zoals paracetamol. Indien nodig stappen artsen geleidelijk aan over naar zwaardere medicatie, waarbij opioïden de hoogste en laatste trap zijn. Opioïden in langzaam toenemende dosissen zorgen bij veel kankerpatiënten voor adequate behandeling van pijn en meer comfort."

Het gebruik van opioïden voor de behandeling van chronische pijn bij niet-kankerpatiënten, is wetenschappelijk veel minder onderbouwd. Toch is er ook bij die patiënten een serieuze toename. Uit de cijfers van het christelijk ziekenfonds blijkt dat die zich zowel manifesteert bij het zwak werkende opioïde tramadol (+36 procent tussen 2010 en 2017) als bij krachtig werkende opioïden als oxycodone (+274 procent) en fentanyl (+20 procent).

Bijwerkingen, verslaving, misbruik

Nog verontrustender is dat meer dan één op de zeven patiënten zonder kanker de geneesmiddelen ook gedurende een langere periode gebruikt. "Langdurig gebruik is niet zonder risico's", aldus Van Gorp. "Bij het gebruik van opioïden treedt vrij snel tolerantie op voor het pijnstillend effect. Langdurig gebruik, de dosis verhogen of een nog sterkere variant voorschrijven, verhogen het risico op bijwerkingen, verslaving en misbruik. Bijwerkingen zijn onder meer sufheid - met risico op verkeers- en arbeidsongevallen - en verwardheid. Daarnaast kan de medicatie de werking van andere geneesmiddelen negatief beïnvloeden."

Globale aanpak

Begin december plant het Riziv een consensusvergadering rond het rationeel gebruik van opioïden bij chronische pijn. Bedoeling is de zorgverleners te informeren over de gevaren van langdurig gebruik en richtlijnen op te stellen voor het voorschrijven van en behandelen met opioïden. "Onze cijfers tonen dat dit meer dan ooit nodig is", stelt Van Gorp .

"Opioïden kunnen soms helpen bij de behandeling van chronische pijn die niet het gevolg is van kanker, maar met grote voorzichtigheid. Ze worden het best zo kort mogelijk gebruikt en enkel bij falen van alle andere opties."
De CM-voorzitter pleit voor een globale aanpak van chronische pijn met ook kinesitherapie, stressmanagement, slaaphygiëne of cognitieve gedragstherapie. "Die zal veel meer effect hebben dan zomaar geneesmiddelen voorschrijven." 

AP7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christel Smet

  Ze zijn daar weer hoor met hun cognitieve gedragstherapie. Daarmee gaat mijn rugpijn niet over en derde knieprothese in dezelfde knie waar weer een barstje in zit en ee heupprothese die los zit en fybromyalgie. Nu kunnen ze de dokters weer eens op hun vingers tikken en chronische pijnpatiënten in de kou laten staan of medicatie niet meer terug betalen. CM zijn dieven en harteloze dokters en mutualuteit.

 • Nicky Denis

  Inderdaad Tinneke Dene, volledig akkoord!

 • Tinneke Dene

  Had om te beginnen de spierontspanners zoals epsipam niet uit handel genomen wegens 'niet bewezen als effectieve behandeling' (=bullsh!t) Dan hadden die patiënten niet plots in de kou gestaan met een paracetamol die hun pijn niet wegneemt of een Ibuprofen die hun maag kapot maakt en eveneens niet helpt! Breng de spierontspanners terug en veel mensen kunnen terug overschakelen van de morfine derivaten en opioïden.

 • Marco Maerten

  Pijnstillers zijn levensgevaarlijk bij veelvuldig gebruik.De lever,nieren zijn de 1ste die het tijdig laten afweten.Ik bedoel maar dat al te vaak te snel een pijnstiller genomen wordt,evenals koortsremmers.Koorts heeft een functie met doel slechte bacterien/virussen uit te schakelen.Bij echte pijnpatienten lijkt me cannabisolie een zeer goed alternatief.

 • Gertie Daerden

  Op NPO 2 tegenlicht uitzending van 7 oktober 2018 "peperdure pillen" met oa. interview Peter Gotzsche, werd de oorzaak van overmedicatie haarfijn uitgelegd. Uitzending is te bekijken online, een must voor ieder mens. Men treft daar ook al voorbereidingen om het probleem aan te pakken.De reportage is een horrorverhaal, maar helaas realiteit.