Close haalt op zijn beurt uit naar Francken: "Hij moet stoppen met sociale media en zelf zijn werk doen"

Philippe Close en Theo Francken.
Belga Philippe Close en Theo Francken.
Brussels burgemeester Philippe Close (PS) reageert opnieuw erg gepikeerd op de uithaal van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in de discussie rond het Maximiliaanpark. In Terzake noemde hij de N-VA'er "een groot kind". "Ik denk dat mijnheer Francken inziet dat zijn beleid niet werkt. Dan moet hij een andere schuldige zoeken, en dat is doorgaans iemand van de PS."

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en Brussels burgemeester Philippe Close staan op gespannen voet in de discussie rond het Brusselse Maximiliaanpark. Daar komen deze zomer opnieuw elke dag honderden migranten samen. Francken wees gisterenavond in Terzake Close en de PS met de vinger. Zij zouden de migranten "pamperen" en niets willen ondernemen, "om te bewijzen dat de N-VA het niet aankan".

Close wenste gisteren niet te reageren, maar deed dat vandaag wel. Vanochtend deed hij dat bij Belga, vanavond gaf hij een interview in Terzake. "Ik geef hem de raad om van sociale media weg te blijven en te werken. België verdient beter dan iemand die verklaringen zit af te leggen vanop zijn vakantiebestemming", sneert Close naar Francken, die gisterenavond vanuit Durbuy een interview gaf.

Inefficiëntie

De burgemeester benadrukt dat zijn diensten "bij alle vergaderingen aanwezig zijn". De informatie van Francken dat Brussel dit jaar nog maar één keer heeft ingegrepen in het Maximiliaanpark, is trouwens fout, zegt Close. "Er was vorige week nog een interventie van de lokale politie, en deze ochtend ook nog. Wij moeten ageren in een moeilijke situatie waarin het federale niveau niets doet", sneert het PS-kopstuk.

Volgens Close onderscheppen zijn diensten geregeld migranten "die al 7 à 10 uitwijzingsbevelen" hebben gekregen. "We blijven papier afdrukken voor die mensen. Francken moet naar de inefficiëntie van zijn eigen diensten kijken." "Ik denk dat mijnheer Francken inziet dat zijn beleid niet werkt. Dan moet hij een andere schuldige zoeken en dat is doorgaans iemand van de PS."

Transitopvang

Close pleit voor een structurele oplossing, samen met het federale niveau, zoals "een soort transitopvang door Fedasil". Al neemt hij wel de verantwoordelijkheid op zich. "Toen ik de taak kreeg om de stad te besturen, heb ik altijd aan de burgers gezegd dat er één verantwoordelijke is: dat ben ik. Niet de federale regering of de N-VA."

Close benadrukte tot slot dat hij met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, ook een N-VA'er, vlotter samenwerkt. "We hebben niet dezelfde visie, maar we weten dat we moeten samenwerken ten dienste van de bevolking. Maar mijnheer Francken is af en toe een groot kind."
163 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Erik Saubain

  Wat is die Close toch een waanzinnig en hoogmoedig persoon Ga veel naar Brussel en voel me steeds minder veilig Hij denkt dat hij de heerser is in Brussel .Vlamingen stop tochsubsidies aan Brussel te geven Dat hij het vraagt aan de mensen die hij pampert .Maar ja socialist Wanneer volgende schandaal ?

 • Lily De smet

  Respect voor Francken, hij tenminste grijpt in, waar closken niet in slaagt. Dus zou ik zeggen tegen monsieur de burgemeester: leg een hand op uw hoofd, kijk in de spiegel, en zie wie eronder staat

 • Rayan El Arami

  Klein, klein kleutertje.... Stop met u te gedragen als een stel verwende kleuters met wel erg lange tenen en doe uw werk. We betalen jullie meer dan genoeg.

 • Roger Deprez

  Close is Burgemeester en hij is volgens de wet de persoon die moet zorgen dat in zijn gemeente alles in orde is en Francken heeft volledig gelijk in deze miserie. Men zou ook Graaf Lippens een paar weken naar Brussel kunnen sturen dan is het direct opgelost, de ene burgemeester is de ander niet. Alles naar Francken afschuiven en zeggen dat het zijn fout is, is weer zo een PS strategie bedacht door de Brusselse Baronnen om de N-VA in een slecht daglicht te stellen. De wet is de wet.

 • Nancy Verhoeven

  Wat belet Francken hiervan werk te maken, hij heeft ook partijgenoot Jambon van de federale politie ? Maar verdrijven uit het park is evenwel geen structurele oplossing, want dat is maar tijdelijk en dweilen met de kraan open, zoals Close terecht zegt. Minder twitteren en meer doen.