Cliché ontkracht: Vlamingen zijn minder racistisch dan Walen

De Vlaamse Leeuw en tricolore vlag broederlijk naast elkaar.
Joost De Bock De Vlaamse Leeuw en tricolore vlag broederlijk naast elkaar.

Walen lui? Vlamingen racistisch? Een hoop clichés hebben we voor elkaar, maar die blijken niet altijd gerechtvaardigd. Dat heeft onderzoek van de ULB en de UGent uitgewezen. Zo wordt ontkracht dat Vlamingen negatiever staan tegenover vreemdelingen dan Walen. Meer zelfs: Vlamingen tonen zich net een stuk toleranter dan Walen. Nochtans vinden onze zuiderburen dat Vlaamse politici zich nooit inhouden om straffe uitspraken te doen wanneer het over migranten gaat. En dat Vlaamse kiezers telkens enthousiast in de handen klappen als ze zoiets horen. Toleranter zijn we in Vlaanderen ook voor homoseksualiteit, wijst de studie nog uit. Waar we elkaar dan wel in stand houden: we vinden allebei dat we misbegrepen worden aan de andere kant van de taalgrens en dat we "slachtoffer" zijn van vooroordelen.
21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Philippe Vander Haeghen

  Ze zijn zelfs racistisch tov de grootste bevolkingsgroep in BE.

 • Steven Jansen

  protesteren tegen onbeschoft en crimineel gedrag van buitenlanders is geen racisme. Pak de oorzaak keihard aan ipv de gevolgen!

 • Jan De Korte

  Dit is inderdaad jaren long door de PS gepromoot omdat ze onze centjes zo broodnodig hadden. Telkens als we op de rem gingen staan was het direct van daar zijn de racistische Vlamingen weer. Waarom denkt ge dat er in Wallonië zo weinig vluchtelingen zijn?

 • Roger Deprez

  Vlamingen hebben weinig respect voor hun eigen en passen zich overal waar ze komen aan. Walen hebben dat niet en zijn op dat vlak als Fransen die denken dat Frans de enigste taal is op de wereld. VB waarom zou men geen wet invoeren dat iemand die aan politiek wil doen en in de federale wil komen minstens tweetalig moet zijn, men spreekt toch meerdere talen in die piep klein land.

 • eddy voruut

  En weer heel wat gefrusteerde reacties....... Respect voor wanneer?