Civiele bescherming start zelf met productie van handgel, tot liefst 15.000 liter per dag

Illustratiebeeld.
Photonews Illustratiebeeld.
De civiele bescherming start zelf met de productie van handgel, tot liefst 15.000 liter per dag. De handgel zal deels worden gebruikt voor de politie, brandweer en de civiele bescherming zelf, en deels via het Crisiscentrum worden verdeeld waar de nood het hoogst is. 

Dat bevestigt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

“De nood is er”

Het voorstel om de handgel aan te maken, kwam van de civiele bescherming zelf. "Zij hebben de toestellen, de mensen en de kennis om handgel te maken. De nood is er. Wij hebben daarop onze toestemming gegeven, zodat de productie kan beginnen", legt de woordvoerder van minister De Crem uit.

Door de aanmaak van de handgel, kunnen diensten zoals de brandweer en federale politie er onmiddellijk zelf een beroep op doen en hoeven ze geen gebruik te maken van andere ketens. Maar als de productie tot 15.000 liter per dag gaat, zal dat sowieso te veel zijn voor die diensten. Via het Crisiscentrum zal dan worden bekeken waar de nood het hoogst is. 

Transport

De civiele bescherming beschikt overigens zelf over de middelen voor het transport. Op vraag van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid vervoerden ze vanmorgen nog opnieuw meer dan 6 miljoen mondmaskers naar het militair complex in Peutie, van waar ze lokaal verspreid worden.

Lees ook: Minstens 1.500 militairen klaar om steun te verlenen: “Wij zijn in strategische reserve en staan klaar als de vraag komt” (+)
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lisette Nelissen

    Waren er niet teveel centrales? Dank u wel civiele bescherming. Nog eens nadenken beste politici of we die gesloten centrales niet opnieuw moeten openen. De huidige crisis bewijst in elk geval dat we absoluut onvoldoende gewapend zijn.

  • Emi De graeve

    leer al in de lagere school dat men bvb met planten ontsmettingspriducten kan maken ! Kweek zelf je eigen Vera. Aan de bladgel voeg je een scheutje alkool of genever of wodka :-) Voor wie geen alle Vera plant heeft, neem dan plantaardige gelatine. .. De aopothers scheppen nu veel poen met het allemaal zelf te doen en hun flesjes maar half te vullen !