Civiele Bescherming neemt niet deel aan nationaal defilé: "Personeel wil niet medeplichtig zijn aan de door Jambon georkestreerde klucht"

BELGA
Het personeel van de Civiele Bescherming zal niet deelnemen aan het nationaal defilé op de nationale feestdag, zaterdag 21 juli. Dat heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront vandaag aangekondigd. De federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken betreurt de afwezigheid van de Civiele bescherming op het defilé.

Het personeel "wil niet medeplichtig zijn aan de door de minister van Binnenlandse Zaken, N-VA'er Jan Jambon, en zijn kabinet georkestreerde klucht", aldus de vakbonden ACV en ACOD in een persbericht.

Verdwijning operationele eenheden

De vakbonden wijzen erop dat de minister tijdens het defilé het nieuwe materiaal van de Civiele Bescherming wil tonen en zo "de bevolking laten geloven dat ze bij een biologische terreuraanslag, een groot industrieel of nucleair ongeval goed beschermd zal zijn". "Maar waartoe dient de allermooiste racewagen als er geen piloot of mecanicien aanwezig is", klinkt het.

Ze hekelen de nakende verdwijning van vier van de zes huidige operationele eenheden. "Alleen de eenheid van Brasschaat (thuishaven van minister Jambon), vlakbij Antwerpen, en de eenheid van Crisnée, aan de grens met Limburg, zullen blijven bestaan. Van een geografische dwaling gesproken: alle krachten zullen in het noordoosten van het land geconcentreerd zijn, maar wel door alle burgers worden gesubsidieerd."

"Privatisering van de hulpverlening" 

Zou het nucleair noodplan in de kerncentrales van Tihange of Doel in werking treden, "zullen de door onze minister van Binnenlandse Zaken zorgvuldig gekozen kazernes rechtstreeks getroffen worden omwille van de dominante windrichtingen", aldus nog ACV en ACOD, die van een "blunder" spreken. "Bovendien glijdt de hulpverlening aan de bevolking, toch de kernopdracht bij uitstek, nu langzaam maar zeker af naar een regionalisering of zelfs privatisering."

Volgens de bonden zal meer dan 30 procent van de personeelsleden terugkomen in functies "die helemaal niets te maken hebben met hun huidige beroep van redder", terwijl een deel van de agenten die slagen op een examen om hun betrekking te behouden, zal degraderen.

De agenten van de Civiele Bescherming hadden al aangekondigd niet deel te nemen aan "Feest in het Park" in Brussel. Daar stelt de Civiele Bescherming traditioneel haar werkzaamheden aan het publiek voor.

FOD Binnenlandse Zaken betreurt beslissing

De vakbonden van de Civiele bescherming beslisten om niet deel te nemen aan de nationale feestdag "als reactie op de hervorming van hun dienst". "De FOD Binnenlandse Zaken neemt kennis van deze beslissing", klinkt het in de persmededeling. "De nationale feestdag zet deze vrouwen en deze mannen in de kijker die elke dag voor België werken en valoriseert de capaciteiten, de expertise en het werk van de leden van de civiele en militaire diensten", heet het voorts. "De autoriteiten en de bevolking zijn aanwezig om hen te ontmoeten en hen te bedanken voor hun inzet in een officiële en tegelijk feestelijke context. De Civiele bescherming was er helemaal op zijn plaats geweest."

"Na jaren van onzekerheid wordt de hervorming van de Civiele bescherming geconcretiseerd", reageert de FOD Binnenlandse Zaken voorts op het protest. "De opwaardering van het administratief en geldelijk statuut is vandaag in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. De selectie van het personeel van de twee eenheden, Crisnée en Brasschaat, begint in september. Op 1 januari 2019 wordt de Civiele bescherming een meer gespecialiseerde, performantere en modernere reddingsdienst, erkend voor zijn complementaire expertise binnen de civiele veiligheid. Deze bestaat uit twee niveaus: de Civiele Bescherming op federaal niveau en de hulpverleningszones op lokaal niveau."

Lees ook: Wat doet de Civiele Bescherming concreet en wat verandert er?
47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric debanne

  Nutteloos defilé voor wat ??? Weer geld weggooien voor niets Net als het koningshuis afschaffen

 • Jean West

  Als een defilé te veel geld kost en niet meer van deze tijd is en men het moet afschaffen dan schaf het koningshuis ook maar af want dit is juist hetzelfde.

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Tom, last van de warmte ?

 • Tom Vanhasselt

  Duidelijk een affront aan de Belgische vlag door die vakbonden. We weten nu ook dat de vakbonden en hun aangesloten gespuis lak hebben aan hun land. Zoals Kennedy in Berlijn zei: "vraag niet wat het land voor jou kan doen maar wat jij voor je land kan doen". België ware een mooi land als niet bewoont werd van Belgen !

 • jos duriau

  Het is wel raar dat een rechtse Vlaamse minister een Nationaal defilee organiseerd , wat denken zijn super Vlamingen daarvan ?? De bedoeling van nva is het land splitsen en zij doen er ook alles aan dat alles wat nationaal georganiseerd wordt in het belachelijke kan getrokken worden onder hun regie.