Cipiers Vorst leggen het werk neer na arrestaties collega's

BELGA
De cipiers van de gevangenis van Vorst hebben deze namiddag om 14 uur het werk neergelegd uit solidariteit met hun collega's die opgepakt werden. Dat meldt Laurent Sempot, woordvoerder van het gevangeniswezen. De verschillende vakbonden steunen de actie van het personeel voorlopig niet, zo laten ze weten.

In het gerechtelijk onderzoek naar mishandelingen van gedetineerden in de gevangenis van Vorst zijn niet twee maar drie cipiers opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die heeft hen in verdenking gesteld voor slagen en verwondingen met voorbedachten rade en arbeidsongeschiktheid tot gevolg ten opzichte van een kwetsbaar persoon, slagen en verwondingen met voorbedachten rade aan een kwetsbaar persoon en stalking, maar vrijgelaten onder voorwaarden. Dat meldt het Brusselse parket. Gisteren waren ook al drie andere zogenaamde 'SS'ers' in verdenking gesteld, wat het totaal op zes brengt.

Het Brusselse parket voerde al enige tijd een gerechtelijk onderzoek naar een groep van een vijftal cipiers, nadat verschillende gedetineerden klachten hadden neergelegd over feiten van zwaar en herhaald geweld. De betrokken cipiers zouden er immers een sport van maken om gedetineerden uit te schelden, te vernederen en te provoceren. Zo zouden ze regelmatig een weddenschap organiseren over het aantal gedetineerden dat ze op een bepaalde dag naar een isoleercel zullen brengen. Ook zouden ze regelmatig de elektriciteit in een bepaalde cel uitschakelen om incidenten tussen de gedetineerden uit te lokken.

Vorige week, op 15 juni, werd in de gevangenis van Vorst al een huiszoeking uitgevoerd, in aanwezigheid van de onderzoeksrechter en twee substituten van het parket. Bedoeling was de verklaringen van de slachtoffers en getuigen te objectiveren, onder meer door middel van administratieve documenten. Gisteren vielen politie en gerecht dan binnen bij de drie cipiers thuis en pakten hen op. De twee mannen en één vrouw werden vervolgens voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die stelde hen in verdenking maar liet hen wel vrij onder voorwaarden. Vandaag ondergingen drie andere cipiers dan hetzelfde lot.

In de gevangenis van Vorst is intussen een spontane staking aan de gang uit solidariteit met de opgepakte cipiers.

Vakbonden steunen actie niet

Zowel François Fernandez-Corrales, nationaal voorzitter van het VSOA Justitie, als Michel Jacobs van het ACOD melden dat het gaat om een spontane actie die niet de goedkeuring van de vakbonden wegdraagt. "Wij willen het verloop van de gerechtelijke procedure afwachten", zegt Michel Jacobs. "Op dit moment zien we niet in welke eisen er kunnen gesteld worden. Het vermoeden van onschuld moet natuurlijk spelen maar het gerecht moet ook zijn werk kunnen doen."

Agostino Cosimo, afgevaardigde voor het ACOD, maakt zich zorgen over het beeld dat de stakingsactie geeft. "Dat kan het publiek doen denken dat alle cipiers eventueel wangedrag van hun collega's zouden goedkeuren. Op die manier krijgt een minderheid de kans om een zeer negatief beeld te geven van een beroep dat sowieso al geen makkelijk beroep is. Voor ons is het veel te vroeg om actie te voeren."