Cipiers staken volgende week verder

Photo News
De cipiers voeren ook de komende week nog actie tegen de invoering van een minimale dienstverlening bij stakingen. Het gevangeniswezen "vermoedt dat het de volgende dagen rekening moet houden met een hogere stakingsbereidheid dan afgelopen weekend", zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver. 

De vakbonden voeren al sinds woensdagavond actie tegen de plannen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om een minimale dienstverlening in te voeren bij stakingen. Volgens de bonden wil Geens het principe te ruim invullen.

Zwaartepunt

Het zwaartepunt van de acties ligt momenteel in Leuven Centraal en Sint-Gillis. Daar is respectievelijk 58,82 en 56,41 procent van het personeel aan het werk gegaan voor de namiddagshift. In Merksplas werkt bijna 86 procent van het personeel, in Gent is dat net geen 97 procent. Verder is er in de gevangenissen van Andenne, Antwerpen, Hasselt, Hoogstraten, Leuven Hulp en Wortel sprake van enkele kleinere individuele stakingsacties. In Andenne zijn de activiteiten en de wandeling voor de gedetineerden daardoor wel opgeschort. 


De acties gaan ook de komende dagen nog door. Vanaf de avondshift, zondagavond om 22 uur, zou er sprake zijn van collectieve acties in de gevangenissen van Leuven Centraal, Sint-Gillis, Dendermonde, Mechelen, Ruiselede en Wortel en van individuele acties in Merksplas, Gent en Beveren. 

"Er is traditioneel minder stakingsbereidheid in het weekend", zegt woordvoerster van het gevangeniswezen Kathleen Van De Vijver. "We vermoeden dat we de komende dagen rekening moeten houden met een grotere stakingsbereidheid.”
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jean-pierre rejek

  Wat zei een cipier op tv We vervelen ons en daarom staken ze zeker ,niet te geloven en ze worden ook nog door belastinggeld betaald .

 • louis van hoeylandt

  ooit komen ze vrij ...heb daar enkel afleveringen van gezien ,begrijp niet dat cipiers hier nu lopen te klagen ,dat was koek en ei op dat program ,cipiers en gevangenen waren de beste vriendjes begripvol langs beide kanten ,geen enkel rede om te staken mij gedacht

 • Jean Van den Bosch

  Privatiseert heel dien boel, in het weekend werken betaald 150 à 200% meer, dan gaan ze WEL werken. Wat een bende komedianten......

 • RENE LENAERTS

  Cipiers doen gewoon waar ze het best in zijn, net zoals spoorwegpersoneel en enkel andere openbare diensten.

 • Frank Meynen

  zou men niet beter melden wanneer de cipiers eens NIET staken ?? dit is nog erger dan spel zonder grenzen !!!