Cipiers Leuven-Centraal staken opnieuw tegen regeling minimale dienstverlening

Archiefbeeld, gevangenis Leuven-Centraal.
BELGA Archiefbeeld, gevangenis Leuven-Centraal.
De cipiers van Leuven-Centraal hebben vanavond omstreeks 22 uur opnieuw voor 24 uren het werk neergelegd uit protest tegen de wijze waarop Justitieminister Koen Geens bij een staking een minimale dienstverlening wil invoeren. Volgens de vakbonden komt deze regeling neer op "een regelrechte aanval op het stakingsrecht". 

Geens wil dat bij een stakingsactie minimaal 70 procent van de cipiers aan het werk gaat, maar de vakbonden willen dat percentage drastisch zien dalen. Ze hebben hiervoor eerder bij de minister een eigen plan ingediend met respect voor de normen die het Europees Comité voor de Preventie van Foltering hanteert voor de behandeling van gedetineerden. Het laatste gesprek hierover een maand geleden tussen het kabinet-Geens en de vakbonden draaide echter op niets uit. 

Sindsdien staken de vakbonden in alle gevangenissen van het land op vrijdag. Dat zal vrijdag al voor de vierde week op rij zijn. Het ACOD besliste in Leuven-Centraal om elke week nog een extra dag te staken. De christelijke vakbond roept niet op tot deze bijkomende actie, maar keert wel stakingsgeld uit aan cipiers die niet aan het werk gaan. 

Het ACOD diende overigens ook een stakingsaanzegging in voor ambtenaren uit andere overheidssectoren die vrijdag hun solidariteit willen komen betuigen.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Alleman

  Nationale sport van de cipiers is staken zeker. Had Da in de privé geweest was Da bedrijf al lang gesloten. Vakbonden maken meer kapot of Da ze goed doen.

 • Eddy Jans

  Vaak wordt er gestaakt in de gevangenissen van dit land ,voor 95 % telkens omwille van te weinig personeel. Telkens blijft de werkgever ( de overheid) in gebreke om voldoende personeel aan te werven. Omdat ze ( de overheid) niet bij machte is om voldoende personeel aan te werven tracht men het stakingsrecht te beperken om zijn eigen onbekwaamheid uit de media te houden.

 • Jan De Bisschop

  Dat was te verwachten met de vakantiedagen voor de deur. Toch zo doorzichtig.

 • Ludo Hermans

  Onze onbestaande regering heeft enkel geld om hun eigen zakken op criminele wijze aan te vullen! Ook onschendbaarheid genoemd!