Cieltje Van Achter (N-VA): "Het is duidelijk: België is onbestuurbaar geworden"

Brussels parlementslid Cieltje Van Achter.
BELGA Brussels parlementslid Cieltje Van Achter.
"Voor mij is het duidelijk: België is onbestuurbaar geworden." Drie maanden bijna volledige radiostilte op het vlak van de federale regeringsvorming sterken N-VA-ondervoorzitter en Brussels parlementslid Cieltje Van Achter in die overtuiging. "Volgens ons zijn hervormingen en het confederalisme nodig", zei ze in La Première (RTBF).

Van Achter roept de PS, de grootste Franstalige partij in de Kamer, op om met haar partij rond de tafel te gaan zitten. "Tachtig dagen na de verkiezingen heeft er één vergadering plaatsgevonden. De PS wil niet met ons praten, er is alleen de tweet van Elio Di Rupo (afgelopen maandag, red.). Het is voor ons een evidentie dat de grootste partijen van elk gewest met elkaar moeten praten. Ik zeg niet dat dat zoden aan de dijk zal zetten, maar er moet op zijn minst gesproken worden.”

Volgens Van Achter is het confederalisme van de N-VA een "oplossing" voor de onbestuurbaarheid van België. Een gesprek met de PS moet op zijn minst duidelijk maken wat het antwoord van de partij op de bestaande "impasse" is. Ook de andere Franstalige partijen laten volgens haar niet in hun kaarten kijken. "Is hun antwoord doorgaan met een federale regering zonder meerderheid in een van de twee landsdelen? Ik weet het gewoon niet. Daarom moeten we aan tafel gaan zitten.”
163 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Connaerdt

  Dat van die zelfstandig die geen belastingen betalen en aan het infuus van de overheid hangen lijkt mij iets voor utopia. Bent u zelf zelfstandig en als u dit niet bent, waarom wordt u het dan niet, mr. Cohen?

 • herman cohen

  vandenhende droom rustig verder , verdoken belastingen kan je vinden op facturen van elektriciteit, water, gas ,verzekering, brandstof,alcohol, suiker ,vuilnis, riolen,e.a. Verder hebben ook de mijnen en de scheepsbouw aan het infuus gehangen. Feit blijft dat na 15 jaar NVA enkel Jan Modaal belastingen betaald en dat bedrijven en zelfstandigen niet enkel vrijgesteld zijn van belastingen maar ook nog aan het subsidie infuus hangen.

 • Rik Connaerdt

  Het gaat er niet om, mr. Denil, of er transfers zijn van het ene Zwitserse kanton naar het andere, maar of een confederale systeem laakbaar is. Het Zwitserse confederale systeem is in ieder geval veel democratischer dan het onze. Het is ook niet dat men een overbodig niveau afschaft of gemeentes fuseert, zoals u zegt, dat er meer centraal bestuurd wordt.

 • Gino Denil

  In het Zwitserse systeem zijn er ook miljardentransfers tussen de rijke en de armere kantons. Dat zeggen die voorstanders van confederalisme er wel nooit bij. Ook niet dat het Zwitserse systeem erg gedecentraliseerd democratisch is met zoveel mogelijk bevoegdheden gedelegeerd op de laagste niveaus. Terwijl de N-VA hier de macht wil centraliseren door provincies af te schaffen en gemeenten te fusioneren.

 • Leo Peeters -Duym

  Het confederalisme dat N-VA wil is ronduit belachelijk gezien de huizenhoge contradictie die erin schuilt. Hij wil met de Franstaligen onderhandelen over de wijze waarop we diezelfde Franstaligen kwijt kunnen raken zodat Vlaanderen niet langer hun melkkoe is en de transfers stoppen (o.a.). Wat moet De Wever nog meer doen opdat zijn kiezers gaan inzien dat hij een bedrieger is en, zolang het duurt, hij enkel zijn bankrekening wil aanvetten?