Christophe Busch stapt op als algemeen directeur van Kazerne Dossin

Christophe Busch voor de enige foto van Kazerne Dossin tijdens de deportatie.
David Legreve Christophe Busch voor de enige foto van Kazerne Dossin tijdens de deportatie.
Christophe Busch stapt op als algemeen directeur van Kazerne Dossin in Mechelen. Dat heeft hij deze middag laten weten. Als reden voor zijn vertrek haalt hij de relatie met het bestuur van de organisatie aan. Volgens Busch perkte het bestuur “de ruimte tot verbinding” telkens weer in, en holde het die uit. “Dit frequent in een communicatiestijl die niet langer te verzoenen is met mijn visie op leiderschap”, luidt het in een mededeling.

Busch was sinds 2012 als operationeel directeur aan de slag in Kazerne Dossin. Sinds 2016 was hij algemeen directeur in het museum en onderzoekscentrum over de Holocaust en de mensenrechten.

Het ontslag van Busch komt er na “zorgvuldige afweging”. “Het is met spijt dat ik afscheid neem van een schitterend team waarmee we de laatste jaren Kazerne Dossin zowel op de kaart hebben gezet, de geschiedenis zijn plaats hebben gegeven, het herdenken vorm hebben gegeven en de onderliggende mechanismen hebben vertaald naar de actualiteit”, stelt hij.

Busch stuurde deze middag een bericht in eigen naam uit. “Om de nodige sereniteit te bewaren die gepaard gaat met deze plaats en ons verhaal, zal dit bericht als enige kennisgeving gelden”, zegt hij.

“Om als samenleving in het reine te komen met een beladen verleden zoals de Holocaust is het cruciaal dit verleden te erkennen, te analyseren, te verwerken en somtijds zelfs ondraaglijke aspecten ervan te vergeten. Dit complexe proces wordt mooi weergegeven in het Duitse woord Vergangenheitsbewältigung en omvat een voortdurend zoeken naar evenwichten en blijven investeren in een constructieve dialoog”, legt Busch uit. “Cruciaal hiervoor is een open ruimte om vanuit multiperspectiviteit en verbondenheid het pijnlijke verleden en moeilijke heden aan te pakken. Een open ruimte waar empathie, mededogen, analyse en actiegerichtheid elkaar kunnen versterken.”

Overgangsperiode

Busch zegt steeds gevochten te hebben om deze open ruimte “open te breken, dialoog aan te gaan en geen thema, gesprek of mens te schuwen om dit moeilijke proces recht aan te kijken, en dit steeds vanuit een respectvolle benadering, de nodige nuance en een verbindende tonaliteit. Helaas moest ik vaststellen dat het bestuur van de organisatie deze ruimte tot verbinding telkens weer inperkte en uitholde”, luidt het.

Busch wil zich in de toekomst verder focussen op projecten die “bijdragen tot multiperspectiviteit en het vinden van verbondenheid.”

In een reactie laat Klaartje De Boeck, communicatieverantwoordelijke van Kazerne Dossin, weten dat Busch in een overgangsperiode wel nog even aanblijft. “Over wie hem gaat vervangen, kunnen we momenteel nog niks kwijt”, zegt ze.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.