Christine Van Broeckhoven (sp.a) stopt met politiek

Sp.a-kamerlid Christine Van Broeckhoven stopt met politiek. Er was haar nog de vierde plaats op de Senaatslijst aangeboden, maar daar gaat de Antwerpse politica en hoogleraar niet op in. Van Broeckhoven kiest voluit voor haar carrière als hersenwetenschapper.

Terwijl bij andere partijen het ene witte konijn na het andere opduikt, verdwijnt er bij de Vlaamse socialisten een van het toneel. In 2007 pakte de sp.a uit met Van Broeckhoven als lijsttrekker voor de Antwerpse Kamerlijst. Maar Van Broeckhoven, die als professor een internationale autoriteit is in het onderzoek naar Alzheimer-dementie, ging onderuit als kopstuk. Ook in het parlement vond ze nooit haar draai. In het recente rapport van de krant De Morgen kreeg ze 0 sterren toebedeeld.
 
"Naar best vermogen"
In haar politieke afscheidsbrief zegt Van Broeckhoven dat ze "naar best vermogen heeft gewerkt om ethische, psychosociale en medische aspecten van de vergrijzing op de agenda te zetten". Ze geeft meteen toe dat haar dat slechts "gedeeltelijk" gelukt is. "Maar het heeft wel geleid tot een netwerk van geïnteresseerde politici onder wie ministers Laurette Onkelinx, Jo Vandeurzen en Ingrid Lieten", luidt het.
 
Uitdagingen als wetenschapper
Van Broeckhoven wil zich nu concentreren op haar carrière als wetenschapper. "De komende weken en maanden sta ik met mijn onderzoeksdepartement en onderzoeksgroep voor nieuwe en grote uitdagingen in de hersenwetenschappen, waar ik mij ten volle zal moeten op concentreren".
 
"Ik dank de sp.a voor hun gedurfde visie op de vergrijzing en de kansen die ze mij geboden hebben", besluit Van Broeckhoven. (belga/eb)