Christelijke gemeenschap maakt nieuw magazine over het huwelijk

In Brussel is vrijdag het huwelijksmagazine 'Samen door het leven - Over relaties met toekomst' voorgesteld. Dat gebeurde in het bijzijn van kardinaal Godfried Danneels. Het gaat om het derde magazine in een reeks rond de christelijke sacramenten dat gemaakt werd in opdracht van de Vlaamse en Nederlandse bisschoppen.

Bekende Vlamingen
Het magazine verschijnt met een oplage van 20.000 exemplaren en bevat naast duidende artikels en interviews met sociologen, psychologen en relatietherapeuten ook gesprekken met bekende Vlamingen zoals Jan De Wilde en Paul Severs. Ook vier Vlaamse koppels, die zonet of al een tijdje geleden in het huwelijksbootje stapten, komen aan het woord, evenals bisschop Patrick Hoogmartens en godsdienstsocioloog Jos Pieper.

Christelijke boodschap
"Het magazine wil in de eerste plaats mensen aanspreken die nauwelijks of niet in contact komen met de christelijke boodschap", zegt Johan van der Vloet, projectleider en nationaal directeur catechese van de Nederlandse kerkprovincie. "De lezer wordt naar aanleiding van het huwelijk, een existentieel knooppunt in het leven, uitgenodigd om op een frisse en informatieve manier van het christelijke geloof te proeven".

Kerkelijk huwelijk
Kardinaal Danneels gaf in zijn uiteenzetting op de persconferentie meer uitleg over het kerkelijk huwelijk en de rol ervan in de hedendaagse samenleving. "Het is de roeping van de Kerk om de gaafheid en de schoonheid van het huwelijk en van man en vrouw in hun beeld van God te blijven verkondigen en verdedigen", zei hij. "Haar visie kan klassiek en oud klinken en wars van alle nieuwheid, maar misschien zal onze tijd de schoonheid van dit beeld weer moeten ontdekken", aldus Danneels.

Uitneembare katern
Bij het magazine hoort ook een uitneembaar katern, dat bruikbaar is voor de huwelijksvoorbereiding. Er staat praktische informatie in over de te treffen voorbereidingen, de huwelijksviering zelf, de geschiedenis van het huwelijk en over de christelijke visie op seksualiteit. Een en ander wordt gelardeerd met kleurenfoto's en cartoons van Filip Heyninck, een van de tekenaars van Studio 100.

Derde uitgave
In de reeks over de sacramenten verschenen eerder al 'Opnieuw geboren - Je kind laten dopen?' en 'Licht aan de horizon - Over leven na de dood'. Binnenkort verschijnt de vierde editie'Katholieken - Wat ze geloven'. De magazines zijn te koop in de liturgische centra en boekenhandels of via uitgeverij Halewijn. (belga/tdb)