Chodiev stuurt kat naar onderzoekscommissie: "Hij wou Belg worden, dan is hij ook verplicht te komen"

Dirk Van der Maelen - Patokh Chodiev
photo news / belga Dirk Van der Maelen - Patokh Chodiev
Miljardair Patokh Chodiev is als Belg verplicht om in te gaan op een uitnodiging om voor de onderzoekscommissie Kazachgate te verschijnen op straffe van sancties. Dat zegt Dirk Van der Maelen (sp.a), die de onderzoekscommissie voorzit. Hij zal de commissieleden woensdag voorstellen de zaak niet op zijn beloop te laten en te bekijken welke stappen ze kan ondernemen.

De advocaat van Chodiev kondigde vandaag aan dat zijn cliënt niet ingaat op de uitnodiging om vrijdag voor de onderzoekscommissie te verschijnen. De miljardair verkreeg twintig jaar geleden de Belgische nationaliteit.

"Mr Chodiev wou Belg worden, hij is nu Belg, dus heeft hij ook rechten en plichten", reageert Van der Maelen. "Zo heeft hij, volgens artikel 8 van de wet op het parlementair onderzoek, de plicht om gevolg te geven aan een uitnodiging om voor een onderzoekscommissie te verschijnen. Als hij dat niet doet, dan voorziet de wet een sanctie van acht dagen tot zes maanden cel en een boete van 500 tot 10.000 euro".

Van der Maelen kondigt aan dat hij de onderzoekscommissie bij de volgende vergadering woensdag de weigering om te verschijnen zal voorleggen. "Ik zal bepleiten om dit niet blauwblauw te laten en samen te beslissen welke stappen we kunnen ondernemen", zegt de commissievoorzitter. Hij is naar eigen zeggen verwonderd dat Chodiev "deze kans niet grijpt om zijn verhaal voor de commissie te brengen. Tot nu toe hebben alle andere genodigden die kans gegrepen".