Chiro uit Oost-Vlaanderen ziet eigen kampfoto's verschijnen op Russische pedowebsite

Mine Dalemans
Een Vlaming heeft meer dan 5.000 gestolen foto's met kinderen gepost op de Russische pedowebsite Image Search. Ook tientallen beelden van een kamp van een Oost-Vlaamse Chirogroep drie jaar geleden staan op de controversiële site. De jeugdbeweging heeft gisteren een klacht ingediend bij de politie. De directeur van Chirojeugd Vlaanderen reageert geschokt: "De Chiroleiders waren zich van geen kwaad bewust toen ze de foto’s online zetten."

Een Vlaming met het pseudoniem lucky.number13 heeft in het afgelopen jaar ruim 5.000 foto’s van kinderen op de Russische website Image Search geplaatst. Foto’s van schoolfeesten, communiefeesten, en ook van het kamp van een Oost-Vlaamse Chiro-afdeling. "De foto’s op zich zijn niet compromitterend, maar de reacties van de mensen en de aard van de site zijn dat wel", reageert Erwin Cools van Chirojeugd Vlaanderen.

Het was de eerste keer dat de bewuste Chirogroep foto’s online plaatste. “Vroeger kregen de ouders een CD-ROM met foto’s. Ze waren op de website niet versleuteld. We raden aan om dat wel te doen, maar de leiders waren zich van geen kwaad bewust. Het is heel spijtig dat dit gebeurd is. De leiders zijn erg aangedaan. Het was natuurlijk nooit de bedoeling dat de foto’s zo gebruikt zouden worden."

Chirojeugd Vlaanderen raadt niet alleen aan om de foto’s op een vergrendeld systeem te plaatsen. "We moeten ook toelating vragen aan de ouders en hen inlichten over de risico’s. Ouders kunnen dan altijd weigeren dat foto’s van hun kind online komen. We moeten ook omzichtig omgaan met materiaal dat ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Foto’s van leden die spelen, zwemmen of waterspelletjes spelen zijn voor de Chiro een normale zaak, maar we moeten er bewust mee omgaan. Langs de andere kant moeten we ook niet te veel paniek zaaien."

Gisteren diende Chirojeugd Vlaanderen een klacht in bij de politie, die de zaak doorspeelde naar de federale politie. "We weten ook niet hoe het nu verder moet met het onderzoek", zegt Cools. De foto’s zijn intussen verwijderd van de website van de Chirogroep.
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eida Lam

  Euhm, hoe zijn die dat teweten gekomen?

 • Gerard Braeckmans

  Er zijn er ook die hun eigenste mening op internet zette, chris moerman.

 • chris moerman

  als ze zo dom zijn om bepaalde foto's op internet te zetten, gebeurt dit. alles op internet is publiek, als ze dit nog niet beseffen.

 • jetty roels

  ik weet al jaren dat er in de buurt van jonge kinderen altijd paar wellustelingen rondhangen die uit zijn om kinderporno te maken ! wordt een wakker in deze wereld Chiro leidstertjes ! Onze taak is die kinderen te beschermen . Ik bel zelf misbruikt en zag misbruiken en heb altijd gereageerd ! wordt eens wakker !

 • Christiaan Goethals

  Als die pedo de foto's niet haalt uit de media, dan vindt hij wel een andere en misschien nog slechtere manier om die foto's te bemachtigen. De pedo's eruit en dat probleem is dan ook opgelost.