Chiro moet kamp vroegtijdig stopzetten door maagontstekingen

De groep bij hun vertrek op 11 juli.
Chiro Besselare De groep bij hun vertrek op 11 juli.
De chiro van Beselare heeft hun kamp noodgedwongen vroegtijdig moeten beëindigen.  Te veel kinderen werden ziek waardoor de leiding de beslissing nam om het kamp stop te zetten. Het gaat om gastritis, een maag-darm ontsteking zonder veel erg.

“We hebben de beslissing met spijt in het hart moeten nemen maar we konden niet anders. De kinderen moeten vooral vaak overgeven”, zegt hoofdleidster Lies Eeckhout. “Gisteren werden de jongste leden al opgehaald door de ouders. Vandaag vertrekken we samen met de andere kinderen opnieuw richting Beselare.” 

Hygiënevoorschriften nageleefd

"Afgelopen weekend was er één kindje ziek, maar dat ging snel over", aldus Patricia Rosseeuw, volwassen begeleider bij Chiro Beselare. "Maar de gastritis moet zich heel snel verspreid hebben onder de kinderen die dicht bijeen leven op zo'n kamp. Begin deze week raakten nog enkele kinderen ziek. Woensdag op donderdag zaten we zelfs met vijftien zieke kindjes. We hebben nochtans de hygiënevoorschriften strikt gerespecteerd. Het lag zeker ook niet aan de voeding. De huisartsen van Chiro Vlaanderen menen dat het om een besmettelijke aandoening ging", duidt Rosseeuw. "We hebben controle gehad en die bleek in orde. Wij mochten zelf beslissen over de voortgang van het kamp maar omdat het aantal zieken bleef toenemen hebben we beslist om het kamp te stoppen. In combinatie met de warmte leek het ons niet verantwoord om het kamp nog af te werken." 

In de meeste gevallen gaat de aandoening na één of twee dagen vanzelf over. Naast overgeven, zaten de kindjes ook met diarree.

De Chiro vertrok op 11 juli voor een tiendaags kamp naar Herbeumont in de Ardennen en zou normaal pas zaterdag terugkeren. De Chiro plant wel nog een gezamenlijk afsluitmoment. 
In totaal was de groep met 230 kinderen op kamp.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Paul Peelos

  Elk jaar hetzelfde liedje. Wat zou de reden kunnen zijn? Worden onze kinderen te zwak?

 • Robin Severi

  Al eens gedacht aan het water ... ???

 • Jurgen Van Den Bergh

  Door overdreven hygiëne door de ouders hebben kinderen geen weerstand meer tegen kleine kwaaltjes. Ik ging ook altijd op kamp, maar in mijn tijd hoorde je nooit van kampen die vroegtijdig moesten stoppen wegens massale ziekte van leden, nooit! Nu is het elk jaar van dat.

 • Serge Aernoudt

  Grote kans dat alweer de oorzaak bij de voeding is te zoeken. Hoeveel kampen hebben een koelwagen bij en wat staat er veelal op het menu? Juist, spaghetti en kip de meest gevaarlijke die je je maar kan indenken. Is de kok gecertificeerd?

 • mieke jansens

  weeral