Chinese massagesalons in Brussel verdacht van witwaspraktijken

THINKSTOCK
Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar verschillende massagesalons die de afgelopen maanden de deuren openden in de buurt van de Brusselse Grote Markt. Dat bevestigt Brussels schepen van Handel Marion Lemesre (MR), die vermoedt dat de uitbaters, van Chinese en Nederlandse afkomst, de etablissementen gebruiken als dekmantel voor witwaspraktijken.

Lemesre is niet opgezet met de massagesalons. De buurt van de Spoormakersstraat en de Madeleinestraat, op een boogscheut van de Brusselse Grote Markt, telt ondertussen negen dergelijke panden, die traditionele en therapeutische massages aanbieden. In de krant La Capitale liet Lemesre zich vandaag ontvallen dat het vermoedelijk om een vorm van prostitutie gaat. Maar volgens het kabinet van haar partijgenoot en collega, schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène, zijn er geen bewijzen voor die stelling.

Gerechtelijk onderzoek
Lemesre wil weinig details kwijt omdat er een gerechtelijk onderzoek aan de gang is naar de personen die de panden hebben opgekocht, een Nederlander en een Chinees. Zelf zegt de schepen weinig bewegingsruimte te hebben om de wildgroei van de zaken in te perken, omdat er voor de uitbating van de massagesalons geen bestemmingswijziging moet aangevraagd worden, in tegenstelling tot wanneer het bijvoorbeeld om horecazaken gaat.

Evenwicht verstoord
Van die bevoegdheid heeft het stadsbestuur de afgelopen maanden veelvuldig gebruik gemaakt, in haar strijd tegen het overaanbod aan cafés en snackbars. Het overkwam ook de uitbaters van de Gentse Wasbar, die in de Brusselse Dansaertwijk één van hun koffiebars met wasmachines wilden neerzetten. Ook de welig tierende massagesalons dreigen volgens de stad het evenwicht in het handelsaanbod te verstoren.