Child Focus ziet kinderontvoeringen door ouders "onrustwekkend" stijgen

Child Focus-voorzitter Francois Cornelis en Child Focus-CEO Heidi De Pauw.
BELGA Child Focus-voorzitter Francois Cornelis en Child Focus-CEO Heidi De Pauw.
Child Focus, de stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen, ziet het aantal internationale kinderontvoeringen door ouders "onrustwekkend" stijgen. In 2017 waren er 257 effectieve ontvoeringen, tegenover 217 het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van Child Focus.

Nochtans ging het de jongste jaren de goede kant uit met het aantal zaken waarbij ouders hun kind ontvoeren en meenemen naar het buitenland. Child Focus ziet ook het aantal "preventieve dossiers" dalen, waarbij een ouder contact opneemt met de stichting om melding te maken van een mogelijke ontvoering door de (ex-)partner.

Slechts in een derde van de effectieve ontvoeringen werd een oplossing gevonden. De jaren daarvoor kende bijna de helft van de zaken (49 procent in 2016) nog een positieve afloop. Ruim de helft (54 procent) van de ontvoerde kinderen is jonger dan zes jaar, veertien procent is minder dan twee jaar oud.

Geen verklaring voor stijging

Heidi De Pauw, algemeen directeur van Child Focus, heeft voorlopig geen verklaring voor de stijging van het aantal kinderontvoeringen. Maar als de trend zich doorzet, moet het fenomeen grondig aangepakt worden, vindt ze. Uit een onderzoek samen met onder meer de Universiteit Antwerpen blijkt dat, wat de omstandigheden van een ontvoering ook zijn, kinderen en jongeren het essentieel vinden om contact met beide ouders te blijven behouden.

"Het gaat om complexe dossiers waarin familiale conflicten en emotionele elementen spelen, en waarbij vaak sprake is van ellenlange juridische procedures", aldus De Pauw. In dat opzicht pleit ze voor de aanstelling van een internationaal gezinsbemiddelaar.

Ook meer kinderen lopen weg

Child Focus ziet ook het aantal kinderen en jongeren die thuis of uit een instelling wegliepen, jaar na jaar stijgen. In 2016 was al sprake van een recordaantal, en vorig jaar steeg het aantal dossiers nog. Met 1.151 zaken lag het aantal wegloopdossiers in 2017 ongeveer 10 procent hoger dan het gemiddelde van de vier voorgaande jaren.

De helft van de weglopers is tussen 13 en 15 jaar. Honderdzevenendertig kinderen liepen meermaals weg, twee tot 11 keer. Zeer vaak gaat het dan om kinderen die in voorzieningen blijven. "Dergelijke jongeren stellen zich bloot om sneller in gevaarlijke situaties verzeild te geraken, zoals de prostitutie van minderjarigen", aldus Child Focus.

Positief hier is dat het aantal "preventieve dossiers" bijna verdubbeld is. In 36 gevallen belden ouders of wanhopige kinderen zelf om goede raad te krijgen die het weglopen zou kunnen vermijden. "Dat stelt ons tevreden, want als we erachter kunnen komen welk probleem aan de basis ligt van het weglopen, kunnen we ook helpen om een oplossing te vinden. Die bewustwording kan ook het aantal gevallen van herhaaldelijk weglopen doen afnemen", zegt De Pauw. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JAN krommentak

  O wat blijft men weer op de vlakte eerlijk over welke kinderen gaat het ,over kinderen van gemengde huwelijken die ontvoerd worden naar het geboorteland van één van de ouders en dit zijn toevallig en in de meeste gevallen ouders met Arabische achtergrond ! en die kinderen zie je nooit nog terug want die landen hebben andere wetten !

 • johan vankeirs

  En hoe zou dit komen denk ge.De politiekers doen gewoon de ogen en oren toe voor wat ons nog te wachten staat.Er moeten ECHTE leiders komen die durven ingrijpen.

 • Clement Asselman

  Heel logisch en vanzelfsprekend. Hoe meer getrouwd wordt met mensen die onze cultuur niet begrijpen, onze wetten negeren en vrouwen als vuil behandelen, des te meer kinderen zullen ontvoerd worden!

 • Miek Dirickx

  Een vader of moeder die hun kind meenemen en anders willen opvoeden is geen ontvoering. België zal er moeten mee leren omgaan. Dit zijn gewoon andere culturen. Het is net hetzelfde als een bruidje dat geen hand wil geven aan de Schepenen of ambtenaar uit religieuze overtuiging. De CD&V zal zeker het standpunt van de familie respecteren en over die " uitgevonden ontvoeringen van Child focus " niet struikelen.