Child Focus: “Alle kinderen van Belgische IS-strijders in Syrië en Irak moeten kunnen terugkeren”

IS-moeders Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25) uit Borgerhout zitten met hun zes jonge kinderen vast in een Syrisch vluchtelingenkamp.
RV IS-moeders Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25) uit Borgerhout zitten met hun zes jonge kinderen vast in een Syrisch vluchtelingenkamp.
Child Focus vindt dat alle kinderen van Belgische IS-strijders in Irak en Syrië naar ons land moeten kunnen terugkeren. Dat zegt de stichting op Radio 1. In totaal verblijven nog zo’n 150 kinderen van Belgische strijders in het conflictgebied. Van slechts 10 procent van hen, ofwel ongeveer 15 kinderen, is bekend waar ze zich bevinden.

De Brusselse kortgedingrechter besliste woensdag dat IS-moeders Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25) samen met hun zes kinderen naar België moeten gerepatrieerd worden. De twee vrouwen uit Borgerhout zitten met hun kroost in erbarmelijke omstandigheden vast in het Koerdische vluchtelingenkamp Al-Hol, in het noordoosten van Syrië. De kinderen zijn tussen acht maanden en zes jaar oud, en één 2-jarige is ernstig ziek.

Child Focus is blij met het vonnis van de rechter, maar vindt dat ons land alle kinderen van Belgische IS-strijders moet terughalen. In totaal bevinden zich nog ongeveer 150 Belgische kinderen van IS-strijders in Irak of Syrië. Van slechts ongeveer vijftien van hen is de locatie bekend.

“Child Focus pleit voor de terugkeer van alle kinderen”, zegt Heidi De Pauw op Radio 1.
 “Bij de terugkeer dient uiteraard geval per geval te worden bekeken wat de noden van dat kind zijn. Bijvoorbeeld, zijn er trauma’s of tekenen van radicalisering? Daarna moet men deze kinderen op de juiste manier opvangen en begeleiden.” 

Minister Maggie De Block (Open Vld), sinds kort ook bevoegd voor Asiel en Migratie, zei gisteren bij VTM NIEUWS dat de regering in beroep gaat tegen het vonnis. Ze is geen voorstander van de repatriëring van de twee IS-moeders, maar wil er wel alles aan doen om de zes kinderen te helpen. “Ik weiger kinderen te straffen omwille van de daden van hun ouders. Deze onschuldige kinderen hebben niet voor IS gekozen. Dat zij naar ons land komen, daar kan ik me nog bij neerleggen.”
392 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rolande Verboven

  Zijn de ouders niet de opvoeders ???

 • Marc Baeyens

  Met een lieve foto moet het wel lukken om al die IS-moeders met een Belgische nationaliteit terug te halen. Onze OCMW kan dat schaffen.

 • Johan Peperstraete

  Ingeval van mogelijks problemen nu en in de toekomst op allerlei vlakken en ook het financieel plaatje die eraan vasthangt of eruit vloeien, is en moet Child Focus daarvoor verantwoordelijk zijn, nu en in de toekomst. Child Focus denk ook de wereld te kunnen redden ? ? ?

 • Hugo Van Vlaanderen

  Shakira moessa er zijn miljoenen kinderen die er niet voor gekozen in dit soort landen geboren te worden, gaan we die allemaal naar België halen? In dit geval had de moeder wel de keuze, maar de verkeerde.

 • anna vandenberg

  Child focus doet wat links altijd veroordeeld, de kinderen hebben geluk dat ze Belgische ouders hebben en moeten daarom in veiligheid gebracht worden en een goede toekomst krijgen en veel geld kosten aan de gemeenschap zonder dat van de families enige verantwoordelijkheid gevraagd wordt. De Syrische kinderen wiens leven en toekomst verwoest is door de Belgische strijders blijven zonder hulp achter.