Chihuahua steelt ook hart van hondendief

Illustratiebeeld.
thinkstock Illustratiebeeld.
In België wordt bijna elke dag één hond als gestolen opgegeven in de hondendatabank DogID. In 2019 waren er dat 338, twee minder dan in 2018. Pijnlijke uitschieter was 2017 met 467 geregistreerde gestolen honden. 

Chihuahua's zijn het meest gestolen hondenras. Op plaats twee en drie staan de Amerikaanse Staffordshire Terriër en de Mechelaar. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Emmily Talpe (Open Vld). 

Na de diefstal konden vorig jaar 181 viervoeters met hun baasje herenigd worden. In 2018 gebeurde dat 205 maal op 340 geregistreerde diefstallen.  


25% van gecontroleerde honden niet gechipt 

Er ook goed nieuws. Zo werden vorig jaar 1.086 honden geregistreerd als 'verloren'. Dat is 41 procent minder in vergelijking met 2015 en toen 1.827 'verloren' honden. "Dat aantal daalt ook gestaag. Dit is zeer hoopgevend voor de toekomst. Je hond laten chippen is ook nog steeds de beste garantie om hem terug te vinden. Strikt genomen is chippen een verplichting, maar uit een controleactie afgelopen zomer aan de kust bleek dat maar liefst een kwart van de gecontroleerde honden niet gechipt was", aldus Talpe. 

Welke hondenrassen worden het meest gestolen?

De vaakst gestolen hondenrassen in 2019: 1. Chihuahua, 2. Amerikaanse Staffordshire Terriër, 3. Mechelaar, 4. Keeshond/Duitse spits, 5. Yorkshire Terriër, 6. Franse Bulldog, 7. Duitse herdershond, 8. Siberische Husky, 9. Canis vulgaris en 10. Jack Russell Terriër.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Thomas De Lighbuer

    @Sharon, op zich een erg goed idee maar onmogelijk uitvoerbaar. Als je met een gps ontvanger werkt ga je altijd een batterij nodig hebben. Zo een ontvanger slurpt wel wat energie. We hebben al wel zeer kleine goede batterijen maar je zal ze minstens om de paar maanden moeten vervangen. Ook is de kleinste batterij die er bestaat, veel te groot om er zomaar in te chippen.

  • Sharon Vandewaetere

    Wat ik me afvraag, zou het een oplossing zijn moest er bij die chip een soort van GPS-systeem zitten? Die kan je dan verbinden met je smartphone en zo weet je meteen waar je dier is.

  • Renee Gaillard

    Als Ben Weyts de invoer van dieren uit de westerse landen zou aanpakken en uitroeien dan stopt ook de diefstal van honden. Deze honden dienen voor broodfokkers.