Chemische vloeistof ontsnapt na treinbotsing Godinne

BELGA
Bij een botsing tussen twee goederentreinen in Godinne is een lek ontstaan in een van de getroffen wagons. Kleine hoeveelheden chemische vloeistof zijn ontsnapt. Het provinciaal rampenplan is afgekondigd en enkele honderden leerlingen van een school zijn geëvacueerd. Rond 11.45 uur werd een goederentrein geladen met chemische en ontvlambare producten aangereden door een andere goederentrein. De bestuurders van de treinen raakten lichtgewond.

Het product dat via een lek in een wagon ontsnapte na het ongeval is niet gevaarlijk. Dat meldt de woordvoerster van NMBS Logistics. Een van de wagons bevatte zwavelkoolstof, een verbinding die bijzonder ontvlambaar is en op statische elektriciteit reageert. Er was echter geen lek in die wagon. De veiligheidszone van vijfhonderd meter rond de plaats van het ongeval blijft evenwel ingesteld, omdat het ontvlambare product uit de wagon moet worden gehaald.

In die zone bevindt zich het college Saint-Paul de Godinne, waar honderden leerlingen schoollopen. Ook een bejaardentehuis en instelling voor gehandicapten bevinden zich in die zone. Eerder op de dag werden al 250 kinderen van een lagere school en kleuterschool geëvacueerd.

Experts van het chemische bedrijf Solvay zijn ter plaatse, net als de spoorwegpolitie, lokale politie, brandweerkorpsen van Dinant en Beauraing en de Civiele Bescherming. Er is een crisiscentrum opgericht. Het callcenter is te bereiken op het nummer 082/61.03.10.

Op de lijn Namen-Dinant is het treinverkeer onderbroken. Er rijden vervangbussen.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA