Chemische industrie bezorgd om regering met Groen en Ecolo

Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia.
Belga/essenscia Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia.
De chemie- en farmasector kijkt met enige bezorgdheid naar een regering waarin Groen en Ecolo zouden zetelen. De sector vreest door de groene partijen gestigmatiseerd te zullen worden, en dat te moeten bekopen met dure maatregelen. Dat zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van sectorfederatie essenscia.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet de enige die vreest voor Kristof Calvo (Groen) als nieuwe premier. Ook bij essenscia kijkt men wat bezorgd naar de verkiezingen van 26 mei.
De sector van de chemie-, kuntstof- en farmabedrijven vreest vooral een stigmatisering door bepaalde partijen als grote vervuiler en uitstoter van CO2. Concreet zou vooral een CO2-uitstoottaks en het afschaffen van de gratis emissierechten een zware dobber betekenen voor de sector. “We stoten inderdaad CO2 uit, maar we zijn tegelijk ook een deel van de oplossing”, aldus Verschueren. “De sector biedt juist oplossingen voor een transitie naar een koolstofslimme samenleving”, klinkt het.

Voetafdruk

Essenscia hoopt Groen en Ecolo daarvan te overtuigen en rekent op een constructieve dialoog. “Wij zijn geen klimaatontkenners. We willen een evenwicht tussen het behouden van onze industriële activiteit en het beter onder controle houden van de CO2-voetafdruk.”
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Verstrepen

  Als de milieu activisten en de mensen in het algemeen de echte vervuilers gaan aanwijzen en echte maatregelen nemen zal China met een heel groot probleem zitten. Nu dumpen ze al hun vergift en afval in zee of waar ze maar willen en vegen hun voeten aan alle milieu wetten en overeenkomsten goedkoop nietwaar en dan mag alles.

 • Christian Alex

  Groen stigmatiseerd niet alleen de Chemie en farmasector. Ook de autosector, vliegtuigen en eigenlijk elk bedrijf waar rook uit een schouw komt. ook wie in een villa woont en vlees eet, of erger nog, wie meer dan 1 miljoen heeft. Wie zij wel graag zien, zijn onderwijzers, daar willen ze er nog meer van. De vraag is, waar zou het geld vandaan moeten komen? Groen heeft bijvoorbeeld nooit voorgesteld de pensioenen van onderwijzers te verminderen naar het niveau van gewone werknemers.

 • vanaeken jokke

  Een cordon rond groen de enige methode om België te redden.

 • Jef Heffens

  Met de maatregelen tegen CO2 uitstoten industrie (staalindustrie, chemie, ...) die Christof Calvo voorstelt zal die industrie langzaam maar zeker vertrekken naar het buitenland. De staalindustrie is nu al massaal vertrokken naar China waar die industrie massaal de lucht verontreinigd en waar de klimaat spijbelaars geen enkele invloed kunnen op uitoefenen.

 • Alfons Detemmerman

  De chemische industrie zou meer moeten communiceren wat ze allemaal algedaan hebben. Meeste hebben hun CO2 uitstoot zeer drastisch gereduceerd en fit is documenteerbaar