Chemiesector lapt veiligheidsregels aan laars: veiligheid van 2 op de 3 chemische stoffen niet gegarandeerd

Shutterstock
De Europese chemiesector neemt het niet al te nauw met de Europese veiligheidsvoorschriften. Dat blijkt uit twee nieuwe rapporten. De veiligheid voor de mens van twee op de drie chemische stoffen is daardoor niet gegarandeerd. Ook meer dan 30 bedrijven in België, waaronder Solvay en Umicore, worden geviseerd, schrijven De Tijd, L'Echo en De Standaard.

"We zijn heel bezorgd", zegt Bjorn Hansen, de topman van het Europees Agentschap van Chemische Stoffen (ECHA), in het jongste jaarverslag. Bij 71 procent van de in Europa geproduceerde chemische stoffen zitten hiaten in de voorgeschreven tests of ontbreekt "belangrijke informatie over de veiligheid", staat in het rapport. Door de gebrekkige rapportering is niet duidelijk of die stoffen veilig zijn voor mens en dier. Chemicaliën worden verwerkt in tal van industriële producten, maar ook in cosmetica, voedsel, drank en geneesmiddelen.


Een rapport van het Europees milieubureau (EEB) viseert dan weer de chemiebedrijven die de regels aan hun laars lappen. Het EEB, een koepel van milieu-ngo's, stelt dat 41 stoffen die 654 bedrijven samen produceren de veiligheidsnormen niet halen. Onder hen grote namen, zoals BASF, de grootste chemiegroep van Europa, Henkel, Ineos en ExxonMobil. Ook 33 bedrijven in België duiken op in het lijstje, waaronder Solvay en Umicore.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  BDW moet nog meer chemiereuzen of andere naar Antwerpen loodsen, enkel en alleen voor de jobs, bedrijven die in hun eigen land buitengezet worden komen naar hier met hun "top-vervuiling" stank, overlast enz. waar de gezondheid op de tiende plaats komt, allemaal voor de glorie van NVA, die daarmee pocht, maar geen zier geeft voor de werkende mens in die sector.

 • Peter Hechtermans

  Los dat dan op, voor er slachtoffers vallen. Of gaan jullie na de ramp weer discuteren over wat gedaan had moeten worden? Guilty!!!!!!

 • Edmond Dillien

  Maar dat zijn multinationals en die hebben in de meeste gevallen een paar politici in hun bestuursraden en daardoor geraken die meestal met van alles weg, en als dat niet helpt dan dreigen ze met te verhuizen naar het oosten en hier duizenden mensen te ontslaan, hier moeten we toch geen tekening bij maken er zijn al legio voorbeelden van geweest.

 • Jens Vranckx

  Wie betaalt mag alles - EU

 • Benny Marcelo

  EEB de koepel van milieu ngo's. Ik begin ngo zo stilletjes aan een vies woord te vinden want teveel uit op belastingscenten. Ze pretenderen voor het volk op te komen maar datzelfde volk heeft niks te zeggen ober die organisaties.