Chemiereus Ineos reageert op bezwaarschriften: "Ontbossing zal op verantwoorde manier gebeuren"

Ter illustratie
Photo News Ter illustratie
Het weghalen van bomen op het industrieterrein in Lillo zal op een verantwoorde wijze uitgevoerd worden. Dat stelt chemiebedrijf Ineos in een reactie op de vele bezwaren van burgers en milieuorganisaties tegen de plannen om het terrein te ontbossen voor de bouw van nieuwe fabrieken.

Tot gisteren konden bezwaarschriften ingediend worden tegen de plannen van Ineos om een terrein van 55 hectare in Lillo te ontbossen voor de bouw van twee fabrieken, daarvan wordt 22 hectare gevuld met bomen die ouder zijn dan 22 jaar.

De internationale organisatie ClientEarth en de Antwerpse beweging stRaten-Generaal stelden een bezwaarschrift op dat mee ondertekend werd door organisaties als Greenpeace Belgium en Vogelbescherming Vlaanderen. Ook Bond Beter Leefmilieu, WWF en Natuurpunt dienden een eigen bezwaarschrift in en een groep internationale organisaties tekende bezwaar aan. Op een kleine week tijd tekenden 5.753 burgers een petitie van Antwerpen Schaliegasvrij. Volgens die burgerbeweging dienden minstens 320 individuele burgers een eigen bezwaarschrift in.

Bos vervangen 

"We begrijpen de bezorgdheid van sommigen over onze plannen en we nemen die ter harte. Het weghalen van bomen en struiken zal op een verantwoorde wijze gebeuren", reageert John McNally, CEO van Project ONE. Zo heeft Ineos voorzien om de oudere bomen te vervangen door 55 hectare waardevol bos in Vlaanderen, enkele hectare meer dan wettelijk verplicht. Het bedrijf belooft ook andere maatregelen, zoals de inschakeling van een bewakingsfirma om grondbroeders te detecteren en de ontwikkeling van een nieuwe mogelijke broedlocatie voor de zeldzame oeverzwaluw.

De organisaties noemen het onwettig dat Ineos haar milieueffectenrapport over de ontbossing loskoppelde van de plannen voor de eigenlijke installaties, waardoor de negatieve impact op het klimaat niet geheel ingeschat kan worden. Maar volgens het bedrijf gebeurde die opdeling zodat de verplaatsing van de fauna en flora kan gebeuren voor het broedseizoen. "Het laatste van de milieueffectenrapporten zal overigens een evaluatie bevatten van alle rapporten samen", belooft McNally.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michel Jacobs

  Er bestaat geen verantwoorde manier om een bos te rooien. En inderdaad: laat ze eerst een nieuw dubbel areaal aanplanten vooraleer te kappen. Zo veel kost dat niet.Maar zelfs daar zijn ze te gierig voor.Natuurpunt aanvaard 180000€ van Ineos en laat twee werknemers betalen door het havenbedrijf. Wie trapt daar nog in? Totaal ongeloofwaardig.Het is weinigen gegeven om eerlijk,principieel en bescheiden te blijven. Helaas bleek dat ook voor Natuurpunt te gelden. Weg daarmee.

 • Michel Jacobs

  Er bestaat geen verantwoorde manier om een bos te rooien. En inderdaad: laat ze eerst een nieuw dubbel areaal aanplanten vooraleer te kappen. Zo veel kost dat niet.Maar zelfs daar zijn ze te gierig voor.Natuurpunt aanvaard 180000€ van Ineos en laat twee werknemers betalen door het havenbedrijf. Wie trapt daar nog in? Totaal ongeloofwaardig.Het is weinigen gegeven om eerlijk,principieel en bescheiden te blijven. Helaas bleek dat ook Natuurpunt te gelden. Weg daarmee.

 • Gerard Braeckmans

  Hoe gaat men nu een nieuw broedgebied voor de oeverzwaluw creëren? Wat een kwakkel!

 • Frank Deridder

  Volledig eens met de heer Keizer. Maar meneer Sluyts het is mij niet duidelijk wat het verband is tussen inzet voor natuurbehoud en luiaardij

 • Lucaz Keizer

  Wat een mooie en beschaafde taal beste heer Sluyts. Getuigt echt wel van goede smaak. En, met deze ingesteldheid kom je zeker ver, of is het maken van compromis zo moeilijk. Ja, ik werk in de chemie, maar besef dat we niet zomaar alles moeten toelaten in naam van economie en geldgewin. Gelukkig zijn er organisaties die tegengas geven en controle houden. Economie en ecologie kunnen best wel hand in hand.