Chauffeurs De Lijn staken: hier ondervindt u vandaag hinder

De dienstverlening van De Lijn is vandaag verstoord door de eerste dag van een vierdaagse staking van de socialistische en liberale vakbond. Dat meldt de vervoersmaatschappij.
Foto Anckaert De dienstverlening van De Lijn is vandaag verstoord door de eerste dag van een vierdaagse staking van de socialistische en liberale vakbond. Dat meldt de vervoersmaatschappij.
De dienstverlening van De Lijn is vandaag verstoord door de eerste dag van een vierdaagse staking van de socialistische en liberale vakbond. Dat meldt de vervoersmaatschappij. De chauffeurs van de christelijke vakbond en de onderaannemers steunen de actie niet, waardoor er wel bussen en trams zijn uitgereden. Een overzicht van de hinder.

Informatie komt zo snel mogelijk online op verstoring.delijn.be.

Antwerpen

In de stad Antwerpen is de helft van de eigen chauffeurs aan de slag gegaan. Een derde van de trams en ruim een kwart van de stadsbussen zijn uitgereden. Lijnen 1 en 19 rijden voorlopig niet; andere lijnen zijn zwaar verstoord.

In regio Turnhout verloopt de dienstverlening vrij normaal: 85 procent is aan de slag gegaan. In het Mechelse is 40 procent van de eigen chauffeurs op de baan.

Limburg

In Limburg is twee derde van de vroege ochtendritten uitgereden. De Lijn benadrukt dat dat in de loop van de dag nog kan wijzigen. Er is hinder op de stadsnetten van Genk, Hasselt, Tongeren en Sint-Truiden en op de streeklijnen in de hele provincie. Ook de belbussen ondervinden hinder.

Oost-Vlaanderen

In Gent rijden de stadsbussen 3, 5, 9, 17 en 39 om het halfuur. De buslijnen 8, 18 en 38 rijden niet. Op tramlijn 1 kunnen reizigers rekenen op een tram om de 10 minuten. Tramlijnen 2 en 4 rijden om het halfuur.

Er is ook hinder op de stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas. In Aalst is 20 procent van de chauffeurs vanmorgen uitgereden, in Sint-Niklaas 30 procent.

De bediening op de streeklijnen is ondertussen verbeterd. Rond Gent en in het Waasland rijdt de helft van de bussen, in de Denderstreek 65 procent en in de Vlaamse Ardennen 90 procent.

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant is voorlopig 70 tot 80 procent van de bussen uitgereden. In Aarschot rijdt belbus 707 niet.

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen is de hinder het grootst in de kustregio. Op de streeklijnen rijdt daar ruim de helft van de bussen. In de regio Kortrijk is ruim twee derde van de bussen op de baan.

De Lijn benadrukt dat het om voorlopige gegevens gaat en raadt de reizigers aan updates te checken op verstoring.delijn.be.

Hervormingsplannen

ACOD en ACLVB staken tegen de hervormingsplannen die volgens de directie het bedrijf slagkrachtiger maken. "Met een meer wendbare structuur en uniformere manier van werken wil De Lijn zich klaarstomen voor 2020. Dan moet de vervoermaatschappij de vergelijking met de privésector door de Vlaamse overheid kunnen doorstaan", luidt het.

Het ACV staakt vandaag niet mee. De plannen bij De Lijn zouden immers niet leiden tot collectieve of naakte ontslagen. Volgens ACV-vakbondsman Jan Coolbrandt klopt het ook niet dat er besparingen gebeuren op de kap van het personeel. "De 40 miljoen die bespaard zou worden, wordt opnieuw geïnvesteerd in het personeel", zei hij in De ochtend op Radio 1. "Bovendien wordt er niet geraakt aan de verworven rechten van medewerkers."

Coolbrandt zegt niet te begrijpen waarom zijn collega's wel staken: "De Lijn heeft ons altijd uitgenodigd om te praten over de gevolgen van de reorganisatie, en zij weigeren aan tafel te gaan zitten. Wij willen het overleg wel een kans geven."

De directie laat weten dat ze de actie betreurt.

Doordat de chauffeurs van de christelijke vakbond en de onderaannemers de actie niet steunen, zijn er wel bussen en trams uitgereden.De vervoermaatschappij probeert de werkwillige chauffeurs in te zetten op een aantal prioritaire assen. 
67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wim De Vos

  Geraken die gasten dat staken zelf niet beu??

 • Cooks Roy

  Beste Ronny, ik denk dat je bij het tekenen van je contract best zult geweten hebben wat je te verwachten hebt en die "speciale" uren en dat week-end werk zullen (veronderstel ik) toch wel met de nodige premies gelardeerd worden. Je weet dus waaraan je begint. Het is dan nogal platjes om nadien beginnen te zeuren.

 • RENE LENAERTS

  Neem het openbaar vervoer mensen...als er niet gestaakt wordt tegen een hervorming die de administratieve rompslomp moet verminderen tenminste.

 • Heimo Davidts

  Ben 40 euro kwijt aan een taxi. Zou het moeten terugvragen aan die stakers. Dan tel ik de trein nog niet mee.

 • Ronny Wauters

  Als al degenen die hier zitten kappen op het personeel van De Lijn zelf eens enkele maanden komen rijden met een bus zullen ze wel anders spreken. Werken van 3u of 4u 's morgens en soms tot 's nachts 3u, weekends + dagelijks problemen met files, defecte bussen, klagende reizigers, onrespectvolle scholieren, agressie, enzovoort. Dit is de wereld van vandaag maar weinigen staan hierbij stil. Er staan 300 jobs open maar niemand wil het nog doen en waarom denk je dat dit is?