Chauffeurs De Lijn gaan door met protest: maandag nauwelijks bussen in Waasland

Reizigers aan de busstelplaats in Sint-Niklaas. Maandag zal er grote hinder zijn door een vakbondsactie.
Joris Vergauwen Reizigers aan de busstelplaats in Sint-Niklaas. Maandag zal er grote hinder zijn door een vakbondsactie.
In Sint-Niklaas en omgeving zal een groot deel van de chauffeurs van De Lijn niet uitrijden op maandag 14 november. Reden? Het personeel gaat niet akkoord met de manier waarop de dienstroosters zijn aangepast. Dat hebben de twee vakbonden na afloop van een evaluatievergadering met de directie gemeld.

Buschauffeurs van De Lijn in Sint-Niklaas en het Waasland houden al drie weken ludieke acties en prikacties omdat de dienstroosters voor 2016 aangepast werden zonder dat daarvoor het overlegorgaan 'baremacommissie' werd samengeroepen. Dat had volgens de vakbonden nochtans wel moeten gebeuren.

Op een baremacommissie die vandaag gepland stond, werd er geen compromis bereikt tussen vakbonden en directie over de planning van dit jaar. Voor de wijzigingen van de dienstroosters in 2017 gebeurde dat wel.

"Voor de planningen van 2017 werd tussen vakbonden en directie wel een akkoord bereikt. Tot op heden werden wijzigingen steeds op deze manier ingevoerd. Wij kunnen dan ook geen begrip opbrengen voor de aanpassing van de dienstroosters van 2016 die op 17 oktober eenzijdig door de directie werden doorgevoerd", laten de vakbondssecretarissen weten.

Het personeel zal zijn ongenoegen daarom uiten met een 'busloze maandag' op 14 november. Dat betekent dat er grote hinder zal zijn op de stads- en streeklijnen van de stelplaats Sint-Niklaas. ACV doet niet mee aan de actie.

De vakbonden laten ook nog weten dat de chauffeurs er tot het einde van het jaar zonder uniform zullen rijden.

Geen inkomensverlies
De Oost-Vlaamse directie van De Lijn betreurt de reactie van de twee vakbonden. "Vandaag, maandag, was er een constructief overleg en er wordt gegarandeerd dat de chauffeurs geen inkomensverlies zullen leiden", zegt een woordvoerster.

Ze wijst erop dat de drie erkende vakbonden de dienstregeling voor 2017 goedkeurden en ACV akkoord was met de (door ACLVB en ACOD gecontesteerde) regeling voor 2016. "We begrijpen niet helemaal waarom er toch actie wordt gevoerd en betreuren dat de reizigers de dupe zullen zijn."